Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Mördarens flyktcykel hett spår

Polisens hetaste spår i det senaste dådet i Malmös mordvåg är en mörk eller svart cykel. Och mobilbilder eller andra tips kan sms:as anonymt direkt till de som arbetar med ärendet.

Mördaren sköt den 21-årige mannen med flera skott, enligt Sydsvenskans uppgifter rakt i huvudet, kvällen den 4 september i år. Och flydde sedan cyklande från innergården på Docentgatan. Han kan ha blivit filmad av flera.
– Vi vet att flera personer tog upp sina mobiler och filmade, säger Håkan Jönsson på Malmöpolisens enhet för grova brott.
– De filmerna eller bilderna vill vi få in. Det är viktiga bevis.
Och i ett ovanligt grepp har polisen öppnat för att material kan skickas in helt anonymt för den som vill – till exempel från en kontantkortstelefon eller via nätet, till polisens speciella mobilnummer – 0725 37 35 77.
Tipsare i ett mordärende ska slippa sitta i telefonkö är tanken.
Ett altare för ett mordoffer. Vänner och anhöriga till den 21-årige man som sköts till döds den 4 september skapade en minnesplats.Bild: Polisen
Mördaren har troligen förberett sig genom att placera ut en flyktcykel på innergården. Det visar också att det inte var ett slumpmässigt möte, eller att mördaren följde efter sitt offer till platsen.
Snarare tyder det på att någon som kände 21-åringen väl hade stämt möte.
21-åringen var knuten till den kriminella världen och hade tidigare gripits misstänkt för ett grovt vapenbrott ihop med en kamrat. Men kamraten tog på sig ansvaret och 21-åringen släpptes.
Läs mer: Gängman erkänner tre vapen på vinden
En teori är att vapnen förvarades åt andra kriminella och att de vill ha något slags kompensation för att ha blivit av sina saker. Men att 21-åringen inte kunde eller ville betala det som krävdes.
Flyktcykeln är en mörk eller svart damcykel, säger Håkan Jönsson till Sydsvenskan och HD.
– Är det någon i närområdet som sett en person cykla från brottsplatsen eller lagt märke till att en sådan cykel stått uppställd konstigt vill vi gärna att de underrättar oss om det på vår egen tipstelefon, säger han.
Området är hårt drabbat i Malmös mordvåg. Mordet på 21-åringen inträffade på nästan exakt samma plats som dödsskjutningen i februari, ett dåd som snarare hänger samman med en bedrägerihärva. Här finns flera personer häktade för dådet.
På andra sidan gatan, kanske hundra meter bort, mördades en 20-åring intill ett gatukök i november förra året. Ingen är frihetsberövad för det dådet.
Och ett par hundra meter i andra riktningen sköts en annan 21-åring till döds med ett stort antal skott mot huvudet i januari 2017.
Läs alla artiklar om: Dödsskjutningen på Docentgatan
Gå till toppen