Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Patientsäkerhet hotas, operationer ställs in och skattepengar slösas bort på Sus."

Samtliga anestesisjuksköterskor på Skånes universitetssjukhus i Lund kräver bättre arbetsvillkor och löner. De önskar svar av Region Skånes ledande politiker om hur patientsäkerhet och ekonomisk effektivitet ska kunna uppnås.

Trots ledningens kostsamma lösning med personal som hyrs in via bemanningsföretag blir patienter strukna från den planerade operationsverksamheten på grund av brist på anestesisjuksköterskor.Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det råder brist på anestesisjuksköterskor som arbetar i offentlig sjukvård vid verksamhetsområde Intensiv- och perioperativ vård, IPV, vid Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund. Idag saknas omkring 20 anestesisjuksköterskor.
På Sus bedrivs högspecialiserad sjukvård som kräver att IPV, en serviceklinik till opererande verksamheter, är kompetent och fulltalig för uppdraget: ”Rätt tjänst i rätt tid och patientsäkerhet framför allt”.
De senaste åren har IPV haft massflykt av anestesisjuksköterskor. Flera med många års yrkeserfarenhet, men även relativt nyanställda anestesisjuksköterskor, har slutat efter en lång och kostsam introduktion på kliniken.
Sedan 2016 har bemanningssjuksköterskor periodvis anlitats på grund av sjuksköterskebrist, men sedan början av 2018 används de kontinuerligt för att klara av att hålla operationssalar öppna. Bemanningssjuksköterskors månadslön är cirka 65 000 kronor, ungefär dubbelt så mycket som anestesisjuksköterskor med flera års yrkeserfarenhet, tjänar på Sus.
Hundratusentals skattekronor spenderas således varje månad på en kortsiktig och destruktiv ordning. Trots ledningens kostsamma lösning blir patienter strukna från den planerade operationsverksamheten på grund av just brist på anestesisjuksköterskor.
Tidigare har en skrivelse, undertecknad av 116 medarbetare skickats till sjukhuschef Björn Eriksson och IPV:s ledning. Skrivelsen utmynnade i ett dialogmöte.
Sammanfattningsvis diskuterades anestesisjuksköterskors löner, arbetsvillkor och konsekvenser av att kortsiktigt lösa personalbrist genom att anlita bemanningssjuksköterskor. Även klinikens oförmåga att nyanställa och framför allt behålla befintlig personal stod på dagordningen, liksom en genomförd omorganisation som riskerar patientsäkerhet och som innebär en kraftig försämring av såväl arbetsmiljö som arbetstider.
Vi väntar fortfarande på svar och åtgärder från IPV:s ledning och sjukhuschefen.
Det är dags att ta ansvar för att befintlig personal ska stanna kvar. Det är dags att skapa möjligheter för att kollegor som slutat ska återvända. Det är dags att IPV får chans att rekrytera nyutbildade kollegor, som väljer att stanna kvar.
Den mest effektiva lösningen vore att höja lönerna. Anestesisjuksköterskor i offentlig sjukvård är en bristvara, framför allt eftersom löneutvecklingen har varit extremt svag. Det har nu gått så långt att patientsäkerhet riskeras, operationstillgänglighet minskar alltmedan anestesisjuksköterskor fortsätter att sluta.
”Bemanningspersonal är ett gift,” enligt sjukhuschef Björn Eriksson, som hänvisar till regionpolitikerna rörande högre löner till anestesisjuksköterskor.
Skattebetalarna har rätt att få veta hur kortsiktigt och oansvarigt skattepengar används, och vi kräver här och nu en aktiv åtgärd från de högst ansvariga, regionpolitikerna. Ni äger frågan.
Zsuzsi Aluuan
Cecilia Andréll
Susanne Annerfeldt
Magdalena Arnesen Strömberg
Helen Askaner
Jessica Axelsson
Victoria Axelsson
Camilla Christensson
Camilla Billing Alkskog
Ingrid Bing Andersson
Anders Blomberg
Katarina Bokelid
Christina Brinck
Eva Claesson
Faustino Custance
Linda Djurberg
Magdalena Ekblad
Bruno Enekvist
Christina Fredriksson
Helena Fällman
Marie Grände
Katarzyna Gwarda
Katarina Hagström
Håkan Hansson
Nana Hellsten
Åsa Håkansson
Suzan Hölttä
Lindita Iseni
Ann-Marie Jensen
Tom Johansson
Cecilia Johnsson
Carina Jönsson
Gunilla Karlsson
David Kjell
Jonas Kornfält
Endre Kovacs
Niklas Kristensson
Ulla-Britt Larsson
Cecilia Linderoth
Sara Lindqvist
Malin Lundkvist
Erika Lönngren
Christina Malmberg
Tobias Marmdal
Åsa Marsal
Linda Månsson
Inger Nilsson
Per Nordensten
Maria Norén
Karl Johan Olsson
Lars-Åke Orlov
Frederic Palmgren
Gunvor Palmqvist
Jakob Petersen
Sophia Petersen
Mikael Rehnström
Emma Sjöberg
Johanna Sjöberg
Kerstin Sjöström Bruce
Johan Smålander
Kristofer Svensson
Stina Svensson
Anastasija Sööder
Patric Vennerhäll
Ulf Wald
Benny Wäss
Anna Winter
Karin Zettergren
Frida Åhlund
Undertecknarna är anestesisjuksköterskor vid Intensiv- och perioperativ vård på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Gå till toppen