Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånes M-topp stämmer in i kritiken mot Baxter

Näringsminister Mikael Damberg får nu medhåll i sin kritik mot Baxters hantering av varslet i Lund från andra sidan blockgränsen. Moderaternas ledare i Region Skåne, Carl Johan Sonesson, hade också velat att regionen och staten varit med under processen som ledde fram till varslet för att kunna presentera åtgärder redan vid gårdagens personalmöten på Baxter.

Näringsminister Mikael Damberg (t v) kritiserade medicinteknikjätten Baxter för att inte ha informerat regeringen innan varslet presenterades - och får nu medhåll från Skånes M-topp Carl Johan Sonesson.
Hade Baxters ledning kontaktat regionen innan varslet lades hade det underlättat arbetet med olika insatser för dem som nu riskerar att bli arbetslösa. Det menar det moderata oppositionsrådet Carl Johan Sonesson, som väntas ta över som ordförande i Region Skåne om Alliansen kommer till makten.
Han ger därmed näringsminister Mikael Damberg (S) rätt i sin kritik mot Baxter för att ingen förvarning kommit.
– Det var bra att Mikael Damberg öppnade upp för att hitta samtal med Baxter om framtiden. Han tyckte samtidigt det var lite tråkigt att företaget inte tagit kontakt med staten innan – och det kan jag också tycka. Det är rimligt att man kan lyfta luren till både stat och region från företagets ledning, för att se om vi tillsammans hade kunnat presentera hur vi skulle kunna behålla kompetensen, till exempel genom forskningsplattformar som vi kunde bygga upp gemensamt och med andra företag.
Risken är nu att detta arbete försvåras, eftersom varslet redan är ett faktum, menar Sonesson.
– Nu har de anställda redan fått det här negativa beskedet, utan att få någon form av hopp. Istället hade de kunnat gå därifrån och känna att det inte var nattsvart. Då hade vi också fått mer tryck på oss.
Han hänvisar till hur regionen arbetat vid tidigare stora varsel, bland annat på Sony Mobile. Då har regionen tillsammans med bland andra kommunen, universitetet och näringslivet arbetat för att få fram lösningar.
– Detta är ett stort slag inte minst mot Lund, men för hela Skåne i förlängningen och för medicintekniksektorn som sådan. Gambro – numera Baxter – är dessutom ett gammalt anrikt Lundaföretag, så det är tragiskt på något sätt att de ska flytta så stora delar, säger han.
Precis som näringsminister Mikael Damberg skulle Carl Johan Sonesson därför velat ha fått information i förväg för att kunna förbereda eventuella insatser – inte minst eftersom han räknar med att långt fler berörs än enbart de personer som jobbar på Baxter.
– Det är väldigt många led som är beroende av den här verksamheten, bland annat många mindre företag som är underleverantörer. Så det blir många människor som berörs, med alla ringar på vattnet, säger han.
– Då är det viktigt att kartlägga vad som kommer att finnas kvar i forskningsdelen, om vi kan bygga vidare på det med våra andra styrkor som vi har i Lund och Skåne. Hur kan vi koppla Region Skånes behov av just medicinteknik till den forskning som de ändå har? Kan vi hitta synergieffekter där vi kanske faktiskt kan erbjuda jobb till en del av de människor som friställs, så att vi ser till att behålla kompetensen här i Skåne?
Carl Johan Sonesson vill helst se ett extrainkallat möte med regionledningen alternativt med Firs, Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, som bildades efter tidigare stora neddragningar i det skånska näringslivet för att snabbt kunna kraftsamla mellan politik, akademi och näringsliv.
Han uppger att han sökt regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S), som också är ordförande i Firs, sedan varslet blev känt igår eftermiddag men ännu inte fått något besked.
– Det finns skäl att ha ett extrainkallat möte, men jag har inte fått tag i honom.
Gå till toppen