Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Var finns den liberala ryggraden?

Tegnhammar (M) vill ta makten i Malmö.Bild: Patrick Persson
Att vara liberal är att vara kluven. Det är sant. Att vara liberal är att i någon mån vara både och. Både inse marknadens förtjänster och bära på ett socialt engagemang. Att ibland vilja se staten ta ett steg tillbaka för att släppa fram engagerade individer och ibland, när staten gör det bäst, ta ett stort ansvar för medborgarnas bästa.
Men att vara liberalt kluven är inte detsamma som att kröka rygg. Svika. Bryta löften.
I Malmö vill Moderaterna ta makten. Naturligt nog. S har styrt sedan 1994 och det vore hälsosamt med luftombyte. Men. M tänker ta sig fram till makten med hjälp av SD:s elva mandat, plus Liberalernas och Centerns benägna bistånd – genom att allianspartier ingår en valteknisk samverkan, en kartell.
På det sättet skulle C och L indirekt öppna för inflytande från Sverigedemokraterna. På något annat sätt går det knappast att tolka uppgifterna.
Skulle det kunna kallas något annat än svek, liberaler och centerpartister? Det som aldrig skulle hända?
På måndag ska kommunfullmäktige rösta. Fortfarande kan ledamöter från L och C göra det rätta. Hålla sitt kanske heligaste löfte. Visa att det finns en ryggrad, trots kluvenheten.
Henrik Bredberg
henrik.bredberg@sydsvenskan.se
Gå till toppen