Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Nu fylls Stockholm med jazz

Med originalarrangemang skrivna för Monica Zetterlund tolkar Isabella Lundgren jazzikonens verk under två redan utsålda kvällar. – Det här är lite av en höjdpunkt på året, säger Lundgren inför Stockholm Jazz Festival.

Isabella Lundgren kommer i helgen att tolka Monica Zetterlund. Dessutom spelar hon nästa fredag med Carl Bagge Trio. Pressbild.Bild: Izabelle Nordfjell
Årets upplaga av jazzfestivalen inleds i helgen, och är 2018 större än någon gång tidigare.
Jazzsångerskan Isabella Lundgren kommer tillsammans med Rigmor Gustafsson, Svante Thuresson, Sarah Riedel och Ekdahl-Bagge Big Band att framföra några av Monica Zetterlunds mest älskade sånger under två kvällar.
Zetterlund och Lundgren delar inte bara jazzmusiken, båda härstammar även från Värmland.
– Jag är uppvuxen med henne, hon är min närmaste referens och det var hon som på något sätt visade att det var möjligt att göra det här. Det var inte bara någonstans på andra sidan Atlanten man sjöng den här musiken, berättar Lundgren.
Orkestern leds av Carl Bagge. Hans far Lars Bagge var kapellmästare åt Zetterlund, och konserten kommer att bjuda på stora stråk- och blåsarrangemang.
– Calle har hittat massa gamla arrangemang som Lasse har skrivit åt Monica, och det är dem vi kommer att spela under lördag och söndag, berättar Isabella Lundgren.
TT: Vad är din egen relation till festivalen?
– Så länge jag har varit yrkesverksam är det här lite av en höjdpunkt på året, det är fantastiskt att se staden komma till liv och höra den musik som jag älskar året om, älskas överallt i alla fall några veckor, säger Lundgren.
Tillbaka på Stockholm Jazz Festival är även Franska Trion, som kommer att bjuda på musik som publiken aldrig hört live tidigare.
– Vi kommer att spela material från den senaste skivan, "Blod på våra händer", det är första gången vi spelar den framför en publik så det kommer att bli spännande att se vad det blir för reaktioner, säger sångaren Matti Ollikainen.
Bandet rör sig mellan rock, blues och jazz, och har släppt åtta album och över 100 låtar.
TT: Hur skulle du beskriva den nya skivan?
– Jag tycker att den har lite fler glada låtar än på tidigare skivor, vissa låtar är lite poppigare kanske. Och lite mer sagoaktiga på något vis, trots sina lite mer banala texter, eller kanske är det just därför det är lite mer sagokänsla på det, säger Matti Ollikainen.
Stockholm Jazz Festival pågår den 12–21 oktober.
Fakta

Tips på festivalen

Fem höjdpunkter från Eric Birath, chef på Stockholm Jazz Festival:

13/10 – Franska Trion, Vasateatern:

"Franska Trions musik är svår att beskriva. Men lätt att älska. Kanske är det någon slags rock. Eller blues, eller jazz. Det kultförklarade bandet från Göteborg har skapat sig en trofast fanskara med sina självutlämnande texter om hjärta, smärta, flaskan och konsekvenserna därav".

13/10 – Shai Maestro Trio, Kulturhuset

"Israelisk pianotrio som skapat sig ett världsrykte och sedan länge har en särskild relation till den svenska publiken. Med ett pianospel inte helt olikt Esbjörn Svenssons eller Keith Jarretts, luftigt och drömskt, går Shai Maestro från klarhet till klarhet. Släpper skiva på anrika skivbolaget ECM i höst".

18/10 – Yazz Ahmed, Fasching

"En av årets största hajper inom den internationella jazzscenen. Yazz Ahmed har halva sitt ursprung i Bahrain och musiken från arabvärlden blir till en tydlig influens på genombrottskivan La Saboteuse som kom förra året. Hon är också en representant för den bubblande jazzscenen i London som bokstavligen sprutar ur sig bra band och projekt, och där det ofta handlar om en organisk, multikulturell jazz man skulle kunna kalla 'spiritual jazz'".

21/10 – Bo Sundström, Kulturhuset Stadsteatern

"Frontmannen från Bo Kaspers Orkester gav i våras ut en soloplatta med amerikanska jazzstandards fast med egna översättningar på svenska, en fin gammal tradition som bland annat etablerats av Beppe Wolgers som översatte låtar åt Monica Zetterlund. Med ett band ihopsatt av Stockholms jazzgrädda och den omisskännliga rösten kommer Bosse inte göra någon besviken som är ute efter lite tidlös svängig jazz à la 60-tal".

21/10 – Rymden, Berwaldhallen

"I år är det tio år sedan Sveriges största jazzexport genom tiderna, Esbjörn Svensson Trio, fick ett tragiskt slut i och med att pianisten Esbjörn Svensson förolyckades. Hans båda medmusiker Dan Berglund (bas) och Magnus Öström (trummor) har sedan dess drivit egna framgångsrika projekt (som Tonbruket och Magnus Öström Group). Nu förenar de sig för första gången sedan Esbjörn Svensson Trio i en pianotrio igen, nu med den norske fantompianisten Bugge Wesseltoft. Det är Sverigepremiär för gruppen Rymden som borde vara årets mest emotsedda ögonblick för varje sann jazzentusiast".

Gå till toppen