Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Podden avsnitt 61: Tanternas revansch

Kvinnokroppen är just nu överallt. Nord & Francke diskuterar menscertifiering och klimakteriet.
Maria G Francke, 52 och Kristin Nord, 41.Bild: Lars Brundin
Var finns alla män som debatterar håravfall? Vi hoppas på en växande manlig kroppsaktivism som skärskådar sina testosteronnivåer och PÅ DJUPET diskuterar prostatan och andra kroppsliga funktioner som påverkas av ökad ålder. Så att det blir en lite mer jämställd kroppsdebatt.
Mohahaha.
Nord är för övrigt positiv till ledarsidornas hackkycklingar Hannah & Amandas förslag för att verka för en menscertifierad arbetsplats. En association går till alla manliga it-företag vid millennieskiftet som körde bollhav, ölkylar och pingisbord på jobbet. Vissa behöver spela pingis för att må bra på jobbet. Andra behöver få vara både kropp och intellekt. Don efter person osv.
Men! (Tanter är i regel nämligen rätt kloka och visa och kan hålla två tankar i huvudet samtidigt). Samtidigt är det märkligt och ibland farligt när kvinnokroppen börjar medikaliseras, och när mens och klimakteriet beskrivs som sjukdomstillstånd.
Malin Jacobsson Båth, programledare för "Klimakteriet - det ska hända dig med” som går på SVT.Bild: Janne Danielsson/SVT
Klimakteriet har inte alls gjort Francke till en ”grälsjuk argbigga”, denna stereotypa bild av livsfasen runt 50. Tvärtom. Hon är gladare och snällare än någonsin. Bonus: Tvekar inte på att ta på sig tokiga kläder.
Handlingsutrymmet som skapas för kvinnor över 50 ska man inte underskatta. Inte heller att en ung kvinna på prime time-dejting-tv som inte kommer att bli gift med just denna bonde säger att ja, det var väl trist att åka ut. Men att hon längtar hem till sin menskopp.
Här kan du lyssna på podden: (Eller på de vanliga apparna för poddar).
Titlar som nämns i avsnittet:
”Mellantid” av Marina Benjamin.
”Tänk om det är klimakteriet” av Kerstin Thorvall.
SVT-programmet Klimakteriet - det ska hända dig med.
Aftonbladet-artikeln Mens på jobbet väcker debatt av Natalia Kazmierska.
”Trosbekännelser” av Nina Lekander.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Mejla oss!
Gå till toppen