Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "S föreslår i nuläget att partiet ensamt ska styra Malmö, i minoritet."

Men vår förhoppning är att vi innan kommunfullmäktiges sammanträde på måndag ska lyckas hitta en bredare lösning, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) som föreslås fortsätta på posten som kommunstyrelsens ordförande i Malmö, tillsammans med Joakim Sandell som är ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) har dock fortfarande en förhoppning om att hon innan kommunfullmäktiges sammanträde på måndag ska lyckas hitta en bredare lösning.Bild: Hussein El-alawi
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Vi lever i en tid då extrema krafter, både här hemma och runt om i världen, åter är på frammarsch. Demokratin och yttrandefriheten hotas, grupper ställs mot grupper och lögner sprids som fakta. Det är nu vi förtroendevalda i Malmö måste se till att staden kommer samman, istället för att splittras. I grunden handlar det om att säkra stadens och Malmöbornas rätt till utveckling och trygghet och om att värna demokratin och grundläggande mänskliga rättigheter.
Det finns inte längre någon självklar majoritet i kommunfullmäktige. Därför har vi Socialdemokrater sedan valet samtalat med andra partier om att skapa ett nytt styre med förankring på båda sidor av den traditionella blockgränsen. Ett styre som förmår att fatta viktiga och nödvändiga beslut i ett nytt och svårt läge. Vi har kommit långt i samtalen men av olika anledningar har vi ännu inte nått ända fram.
Kommunstyrelsen ska idag ge sitt förslag till kommunfullmäktige om hur den nya kommunstyrelsen och kommunledningen ska utformas. På måndag fattar kommunfullmäktige beslut i frågan. Socialdemokraterna ser alltjämt helst ett styre med partier från båda sidor den traditionella blockgränsen. Vi är fortfarande beredda att göra betydande kompromisser för ett nytt styre med bred förankring tillsammans med de partier som vill ta ansvar för Malmö.
Men då inget är klart än så lägger Socialdemokraterna idag fram ett förslag som innebär att Socialdemokraterna, som klart största parti, ensamt utgör en kommunledning i minoritet. Det skulle innebära att vi behöver förhandla och göra upp med olika partier i skilda frågor. Vår förhoppning är att vi innan kommunfullmäktiges sammanträde på måndag ska lyckas hitta en bredare lösning. I våra ögon har Malmöborna rätt att kräva det av oss.
Den ledning som tillträder på måndag kommer att behöva ta sig an uppgiften att styra staden med ödmjukhet, respekt och mod. Vi Socialdemokrater är övertygade om att det går att hitta breda överenskommelser inom flera viktiga områden, såsom hur villkoren kan bli bättre för företagande, hur fler Malmöbor kan bli självförsörjande, hur alla barn får möjlighet att växa och nå kunskapsmålen samt hur stadsbyggnads- och trafikpolitiken kan ge ekonomiska, ekologiska och sociala mervärden.
Oavsett politisk tillhörighet är vi på många områden överens över partigränserna om de svårigheter som Malmö brottas med. Vi har olika lösningar på problemen. Men en sak är vi dock i bred majoritet överens om: Malmö ska vara en öppen stad där alla har lika värde. Den enigheten skapar en värdefull grund för ett gemensamt politiskt ansvarstagande.

Joakim Sandell

Joakim Sandell är ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Gå till toppen