Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vårt klimat – vår miljö

Läsartext: Så vänder du E6-avstängningen till en nystart i livet

Fast i bilköerna? Det måste inte vara så, skriver Håkan Olsson.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Här bilister på E6, är er stora chans!
Nu är E6 avstängd, mitt där det är som grötigast, vid Alnarp. En redan överutnyttjad motorväg som ofta är rena pinan att åka på, ska under en period ersättas. Av vad?
Ja, bilisten är ju en överlevare (inte alltid!) och söker sig naturligtvis andra vägar. Förutom väg 16 och E22 Flädie–Lund–Malmö så finns många småvägar, på båda sidor E6. Allt kommer att proppas igen.
Vad göra, man måste ju till arbetet, utbildningen, köpcentrum?
Jo, nu kan du, bilist, dra ditt strå till stacken för en bättre värld.
1. Pröva kollektivtrafiken. Ta buss, ta tåg, ta cykel där det går. När E6 öppnar igen så kommer allt ändå att vara som vanligt, det vill säga trångt, jäktigt och farligt. Då kanske du fortsätter åka kollektivt och slipper köra den där bilen, bränna fossilt, dödsrisk och släppa ut klimatfarliga gaser. Du slipper även parkeringsbekymmer.
2. Om du inte kan släppa bilen, ta då och samåk, 2-3-4-5 stycken i en bil. Du slipper köra lika ofta och delar på utgifter, fossilt bränsle och utsläpp. Får dessutom sällskap och det blir bättre plats på en redan överfull E6.
Jag hade fem års otrivsam bilkörning på E6 (Lund)–Flädie–Landskrona 1985–1989. Redan då var E6 en väldigt otrevlig upplevelse i rusningstrafik morgon och kväll. Särskilt blöta, mörka, dimmiga, snöiga vinterdagar med alldeles för många förbivisslande bilar och dessa horder av långtradare.
Fördelen var att vi var kolleger som från Lund hade en egen liten körklubb. Vi fyllde bilen med 4-5 personer och delade på allt enligt ovan. På så vis blev något nödtvunget betydligt trevligare. Och billigare. Då tänkte man inte på förbränning och utsläpp så mycket, så nu finns ännu större anledning att fylla bilar och dela på körandet.
Här kära bilister, uppstår en möjlighet att göra allt bättre. Börja redan nu!

Håkan Olsson

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen