Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Sagoland: Förlösande skratt för den riktigt unga publiken

Annika Gustafsson ser tre nya knattefilmer.

”Månulvarna”.Bild: Folkets Bio

Sagoland

BIO. BARNFILM. Sverige, 2018. Regi, animation: Jonas Forsman, Jonas Lindman, Jöns Mellgren, Nima Yousefi och Oskar Gullstrand. Barntillåten. Längd: 0.31.

”Sagoland” är Folkets bios senaste utgåva i raden av Knattefilmer. Från den vackra sagoboken skissas tre olika berättelser fram – ”Månulvarna”, ”Sigrid och natten” samt ”Roboten och valen”. Den första handlar om sex figurer, de små månulvarna, som älskar allt som glittrar. De ger sig iväg från den egna skogen ut på äventyr i jakt på glimmande slantar och annat lysande. Överallt blixtrar eldflugorna. I slutet försöker de till och med ta ner månen. Det är lätt för mindre barn med äventyrslusta att känna igen sig i den småmysiga animerade stilen.
Mellanfilmen, den fantasifulla ”Sigrid och natten” kräver mer. Sigrid törs inte somna på natten utan sitter dödstrött vid ett bord då en oformlig blå figur uppenbarar sig. Det visar sig vara natten som tagit gestalt och för hen skildras sedan Sigrids liv med glädjeämnen men framför allt sorgen när bästisen, elefanten, dör.
Sista filmen handlar om en robot med en robothund i släptåg. Det är en enklare animation och lättbegriplig även för barn i tre-, fyraårsåldern. Roboten ställs inför en stor utmaning då en val flutit i land och fastnat på stranden. Hur ska roboten kunna hjälpa valen tillbaka till havet?
Det här är min personliga favorit eftersom det finns både spänning, överraskning och humor. Också den riktigt unga publiken behöver de förlösande skratten.
Gå till toppen