Annons

Annons

Annons

Skåne

Storsatsning skulle ge 500 jobb till Klippan – Vikenföretag backar efter SD:s valframgång

Golvkoncernen Pervanovo ville etablera sig i Östra Ljungby. Men nu ställs satsningen in. ”Vi kan inte av rent ekonomiska skäl göra avkall på våra grundläggande värderingar”, säger vd Darko Pervan och hänvisar till SD:s framgångar i Klippan.

Text

Det som skulle ha blivit en stor nyetablering för produktion av laminerade golv i Östra Ljungby blir inte av.

Sedan tidigt i våras har Pervanovokoncernen, med drygt 1 000 anställda, fört diskussioner med Klippans kommun om Bolestadsområdet med 20 hektar intill E4. Där planerades investeringar i miljardklassen som i en första etapp skulle ge mellan 100 och 150 jobb, för att på fem års sikt kunna ge upp emot 500 jobb.

Men efter valet, där omkring 40 procent av Klippans kommuninvånare röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet, väljer Pervanovo Invest att dela upp satsningen i andra kommuner och utomlands. Bland annat ska man hyra en större industrifastighet i Helsingborg.

– Det var en riktig kalldusch, säger Klippans kommunalråd Kerstin Persson (S).

Annons

”Vi kan inte av rent ekonomiska skäl göra avkall på våra grundläggande värderingar”, säger Pervanovokoncernens vd Darko Pervan.

Bild: Kalle Lind

Annons

Förfrågningen behandlades som mycket seriös och efter flera träffar med företaget påbörjades bland annat planering för säkra anslutningar till väg 13.

Företaget har sin utvecklingsenhet i Viken och framhöll närheten till både den, motorvägen, hamnar och råvaror som en stor strategisk fördel.

Förhandlingarna fördes under sekretess, men var nära ett offentliggörande strax före valet. Och då var båda parter nöjda med upplägget.

– Den här typen av etableringar är inte vardagsmat, och det är inte många kommuner som har färdig mark som kan hysa en så här stor verksamhet. Allt såg positivt ut och möjligt. Det hade varit fantastiskt för kommunen, regionen och landet egentligen, säger Kerstin Persson.

Pervanovokoncernen bedriver forskning och utveckling i Viken genom dotterbolaget Välinge innovation, som bland annat uppfunnit klickgolvet.

Bild: Mats Roslund

Pervanovokoncernen grundades för 25 år sedan av familjen Pervan, som själva invandrat till Sverige på 1950-talet.

– Jag har ju själv invandrarbakgrund och 15-20 procent av våra anställda och flera chefer i Viken har utländsk bakgrund. Valresultatet kom som en chock för oss. Vem vet, om några år får vi kanske förhandla med kommunalråd som är Sverigedemokrater. Det skulle skicka fel signaler, säger vd Darko Pervan.

I Viken bedrivs forskning och utveckling inom golv genom dotterbolaget Välinge innovation, som bland annat är upphov till klickgolvet.

Beslutet att utvidga med storskalig produktion av olika typer av trägolv togs redan för tre år sedan, där ett träskikt skulle tillverkas vid koncernens fabrik i Kroatien och resten i Sverige. I år påbörjades produktion i Viken, men där fanns inte plats att expandera i den takt man önskar.

Annons

Annons

I Östra Ljungby ville företaget snarast bygga ett centrallager på 20 000 kvadratmeter, och sedan en ny golvfabrik. Fullt utbyggt innebar satsningen lager- och produktionslokaler på 95 000 kvadratmeter.

När planerna nu skrotas förlorar koncernen både tid och pengar som lagts ner på planering och projektering.

– Vi är lika ledsna, och det är inte säkert att vi hittar ett lika bra alternativ. Men vi kan inte av rent ekonomiska skäl göra avkall på våra grundläggande värderingar. Vi lägger stor vikt vid etik och moral, att alla har lika värde. Det är en grundläggande tes i vårt affärsfilosofi, säger Darko Pervan.

Jonas Luckmann, ordförande för SD i Klippan.

Bild: Emil Langvad

Jonas Luckmann, ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan, kallar Darko Pervans motivering till den inställda etableringen i Östra Ljungby för trams.

Jonas Luckmann kände inte till den planerade produktionen av golv i Östra Ljungby.

Men när han får höra Darko Pervans motivering till varför etableringsplanerna nu dras tillbaka säger han:

– Rent spontant känns det som trams. Det låter som ett svepskäl för att inte investera där. Vad har vi för annan värdegrund än andra etablerade partier, undrar Jonas Luckmann.

– Han ska ägna sig åt företagande, han ska inte ägna sig åt politik. Det är ju ganska uppenbart, fortsätter han.

Du tycker inte ni har några problem med etik, moral och alla människors lika värde?

Annons

– Absolut inte, det har vi definitivt inte. Annars får du ge mig ett bra exempel.

– Alla våra företrädare är goda och väl etablerade samhällsmedborgare. Det här har ingenting med etik och moral att göra, säger Jonas Luckmann.

Annons

Då känner du ingen skuld som sverigedemokrat för att Klippan missat en företagsetablering och ett par hundra arbetstillfällen?

– Absolut inte. För vi missar inga arbetstillfällen på grund av det. Det låter bara som något tramsigt svepskäl. Du kan ju inte själv tycka att det låter seriöst, eller hur?

Trots att SD i Klippan blev största parti i riksdagsvalet och fick 13 av 41 mandat i kommunfullmäktige, även det störst av alla, ser de ut att bli utan inflytande den kommande mandatperioden. Exakt hur Klippan ska styras framöver är oklart, men samtliga partier verkar eniga om att hålla SD borta från makten.

Den nuvarande kommunledningen gjorde försök att få Pervanovo att avvakta valet av nytt styre i Klippan, men beslutet stod fast.

– Jag har respekt för det moraliska. Men har också lyft den andra sidan, att den här satsningen skulle bidra till att få människor att se att de man tar emot i förlängningen kan bidra jättemycket till samhällsutvecklingen, säger Kerstin Persson (S).

Darko Pervan framhåller att han inte har något att klaga på när det gäller bemötande och samarbetsvillighet från Klippans kommun.

– De har hanterat det perfekt. Men vi har diskuterat internt i vår ledningsgrupp och vi klarar inte det här. Alla som röstar på SD är absolut inte rasister, man kanske är missnöjd med hur polisen fungerar eller så, frågor som de etablerade partierna inte lyckats ta tag i, säger han.

– Men man kan inte rösta på missnöjespartier och samtidigt tro att det inte påverkar näringslivets etableringsplaner. Det är säkert många ledare i näringslivet som tänker likadant.

Artikeln har uppdaterats. I en tidigare version angavs på flera ställen en felaktig stavning av bolaget Pervanovo.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan