Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Birn spelar Schjerfbeck på finska

Förberedelserna för en film om konstnären Helene Schjerfbeck är i full gång i Finland. Huvudrollsinnehavare är Laura Birn, som nu tar lektioner i måleri med anledning av filmen, skriver Hufvudstadsbladet.
I filmen talar alla finska, trots att Helene Schjerfbeck som var uppväxt i en finlandssvensk familj inte kunde språket.
– Vi räknar med större succé på det sättet, säger regissören Antti J Jokinen, som har arbetat med filmprojektet i fyra år.
– I år görs fyra filmer om manliga finländska stjärnor. Månne det inte äntligen är dags för en film om en kvinnlig storstjärna, säger Jokinen till tidningen.
Schjerfbeck föddes i Helsingfors 1862 och är en av landets viktigaste bildkonstnärer. Hon fick konststipendier till Paris, Bretagne och Cornwall men återvände senare till Finland, och till Sverige. Hennes stora genombrott kom med en utställning 1937 på Stenmans konstsalong i Stockholm. Schjerfbeck avled 1947 i Saltsjöbaden.
Inspelningen av filmen inleds i mars och premiären är planerad till någon gång under 2020.
Gå till toppen