Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här planeras en park i Mary Anderssons anda

Sorgenfri ska få en lekpark i författaren Mary Anderssons anda. Förslaget kom ursprungligen från en av de boende i området, efter arton månaders kunskapsprojekt finns det nu en skiss över hur lekplatsen kan se ut.

Maria Toreld säger att de boende är väldigt rädda om träden på Arildsplan, som idag består av en liten lekplats och en inhägnad fotbollsplan. "Träden ska vara kvar, men det är något buskage som vi måste ansa."Bild: Lars Brundin
– Det har varit en lång process där vi, Malmös förvaltningar, Boverket och flera andra har varit inblandade i. Nu finns det ett förslag till gestaltning, men det är inte bestämt att det blir just så. Det är inte heller klart när ombyggnaden drar igång, berättar Maria Toreld, projektledare för Mary Anderssons park.
Hon arbetar på MKB som har sitt kontor intill Arilds plan som är den plats som ska förvandlas till en lekplats där barn och vuxna kan få kunskap om hur det var att leva på Sorgenfri på 30-talet.
– Det var en hel del misär med sjukdomar och fattigdom, men också mycket gemenskap, säger Maria Toreld.
Under ett och ett halvt år har förskolebarn, skolbarn och vuxna varit involverade i planerna för parken genom olika kunskapsprojekt.
Arbetet har bedrivits som bokcirklar och skolbarnen har visat sina arbeten med den lokala historien genom utställningar på Malmö museer och Malmö stadsarkiv.
Läs också Sorgenfri – bland nödbostäder och latrintömningar
Mycket kunskap har hämtats från författaren Mary Andersson som växte upp i ett av barnrikehusen på 30- och 40-talen. En uppväxt som hon bland annat skildrat i sin bok "Sorgenfri".
– Lekplatsen delas upp i olika områden utifrån ord som barnen tagit fasta på när de arbetat med Sorgenfris historia och Mary Anderssons berättelser. Hon berättade till exempel själv för barnen hur hon fick sparka på dörren till utedasset för att råttorna skulle springa iväg. Det blev de både lite skrämda och lite imponerade av, säger Maria Toreld,
Mer ljus, fler lekställen och fler platser att mötas på är några delar i förslaget till en ny lekplats i Mary Anderssons anda.Bild: Thor Rasmussen
I gestaltningen över den nya lekplatsen finns det fem ord som landskapsarkitekten Thor Rasmussen på Malmö stad skapat olika miljöer kring.
– Ett ord som barnen fastnade för var att det var så mycket sjukdomar på den tiden, berättar Maria Toreld,
I Thor Rasmussens förslag blir det bland annat genom en sjukhussäng med en hängmatta.
– Här finns det också olika taktila material så att man kan känna hur det var att ha till exempel en massa utslag, säger Maria Toreld.
En soptippshörna med studsmattor, affärsfasader, en anspelningen på trähusen som på Östra Farmvägen som gick under namnet Hollywood, odlingar, sandlåda, gungdjur i form av insekter och möss och så klart en mötesplats finns med på skissen över den nya lekplatsen.
– Flera barn tyckte om berättelsen om att områdets kvinnor gärna satt på trappan och drack kaffe. Så här finns en scen med trappsteg som man kan mötas på, säger Maria Toreld och pekar på en plats på skissen intill de fyra popplarna som står raka på rad vid den nuvarande fotbollsplanen.
Läs också Sorgenfribors berättelser pryder kvarteren
– De som bor i området är rädda att vi ska ta bort träden. Men det ska vi inte, det blir fler i det här förslaget. Men något buskage kan behöva ansas. Som härvid entrén för att den ska bli öppnare. Många upplever Arilds plan som lite otrygg idag.
– Platsen ska inte döpas om nu, men vi hoppas att den får heta Mary Anderssons park i folkmun, säger Maria Toreld.
Mary Andersson.Bild: Lars Brundin
Fakta

Mary Andersson

Mary Andersson föddes 1929 i barnrikehusen på Nobelvägen. Hon hade sex syskon och fick tidigt lägga sin dröm om operan åt sidan för att börja jobba på en senapsfabrik.

Arbetsvillkoren var hårda och i flera romaner beskriver hon arbetarklassens villkor i Malmö under krigsåren.

Hennes första roman "Sorgenfri" kom ut 1979. Året därpå kom "Maria från Borstahusen" som Skånska teatern gjorde en kritikerrosad föreställning av.

Mary Andersson, som idag är 89 år och bor i Limhamn, har gett t tio böcker.

Den senaste, självbiografin "Den vingbrödna", kom ut 2009.

Gå till toppen