Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Tystnaden efter brandattentatet oroar judar i Lund

Det är 80 år sedan Kristallnatten och tre dagar sedan en Lundabo fick sitt hem uppbränt. Lundaprofilen Salomon Schulman reagerar på tystnaden efter brandattentatet.

Salomon Schulman efterlyser reaktioner på dådet.Bild: Ingemar D Kristiansen
En kort fråga på Judiska centret i Lunds sajt placerar in brandattentatet i en lång historia av antisemitism: ”Judiska hus brann 1938. Varför brinner det 2018?”
Läs mer: Radhusbrand i Lund var anlagd – antisemitiskt motiv kan ligga bakom
Ännu är det okänt vem som ligger bakom brandattentatet. Judiska centret skriver till Sydsvenskan att man stödjer de drabbade, som vill vara anonyma: "Självklart är vi bestörta och mycket oroade. Att en sådan händelse kunde inträffa i Sverige år 2018 är djupt oroväckande, och det spelar då ingen roll om personen har judiskt eller annat påbrå."
Hot mot judar är inget nytt.
– De här människorna har blivit trakasserade och vi som syns utåt har väl alla blivit trakasserade, även jag. De hade en förhistoria och det fanns en hotbild. Ändå kunde man inte hindra det som inträffade, säger Salomon Schulman, författare och läkare.
Han beskriver tystnaden på stan om det som hänt.
– Jag har på gatan inte märkt några reaktioner alls. Ingen har kommit fram och frågat. Det är bara mina judiska vänner som frågat mig, de är rädda.
Vad skulle du vilja att politikerna gör?
– Självklart borde man ha reagerat på det här, säger Salomon Schulman.
Känner du igen tystnaden?
– Den var väntad. Människor blandar ihop judar och Israel och de är rädda för att betecknas som Israelvänliga om de försvarar judar. Många tänker undermedvetet på det, speciellt i denna stad. Människor har ofta velat diskutera Israel med mig, men jag diskuterar aldrig det, för att bevara min sinnesro.
Brandattentat mot bostäder är något nytt, men även tidigare har judar hotats hemma.
– Det har skett tidigare, säger Salomon Schulman och exemplifierar med en kvinna i Malmö som fått hakkors ristade på sin ytterdörr.
Enligt Salomon Schulman är antisemitismen ett gift som hotar det demokratiska samhället.
– Antisemitism är inte ett judiskt problem, det är ett problem bland ickejudar.
Judiska centret i Lund förbereder "en manifestation till minnet av Kristallnattens och Förintelsens offer där vi också kommer att visa vår solidaritet med dem som drabbades av illdåden".
Philip Sandberg (L), blivande kommunstyrelseordförande, säger att Liberalerna finns med i förberedelserna.
– Det är svårt att ta in vad som hänt. Det är ett hot mot hela vårt demokratiska och politiska system.
De drabbade vill vara anonyma och det måste politikerna ta hänsyn till.
– Det har varit en svår balansgång. Men det finns mycket känslor tankar och reaktioner både hos oss och säkert också hos andra politiker, säger Philip Sandberg.
– Det är ett avskyvärt brott, en ren terroristhandling och en tydlig attack mot det demokratiska samhället. Jag har kallat till extra möte i kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag för att informera och se vad vi gemensamt kan göra, hur vi kan gå vidare rent konkret, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.
Tillsammans för Lund har under fredagen bjudit in till ljusmanifestation "för allas rätt till trygghet" på söndag kväll.
Polisen har inga nya uppgifter om brandattentatet. Den tekniska undersökningen på platsen är klar och nu väntar analys. Bostaden hade kameraövervakning, men enligt kommunpolis Joakim Nyberg är det för tidigt att säga huruvida någon gärningsman fastnat på bild.
Gå till toppen