Annons

Annons

Annons

opinionMalmös nya styre

Aktuella frågor
"L stannar i opposition i Malmö."

Med den mandatfördelning vi har idag kan inte M, L och C styra Malmö utan SD:s aktiva eller passiva stöd. Efter många och långa förhandlingsrundor med S, C och MP har vi funnit att tiden inte är mogen för ett mittenstyre i Malmö. Därför väljer Liberalerna att förbli i opposition. Det innebär att vi lägger ner våra röster när en ny ordförande för kommunstyrelsen ska väljas idag, skriver ledningen för Malmöliberalerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liberalernas förstanamn i Malmö, Roko Kursar, förbereder sig för att föra en aktiv oppositionspolitik.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Liberalerna gick till val med tydliga budskap. Vi ville gå fram som en allians tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna och ge Malmöborna något nytt efter mer än två decennier av oavbrutet socialdemokratiskt styre. Tillsammans med de andra allianspartierna lade vi fram en gemensam budget och valmanifest inför den kommande mandatperioden.

Vi lovade samtidigt våra väljare att en röst på Liberalerna, innebar en röst på att vi inte skulle styra Malmö med stöd av Sverigedemokraterna. Orsaken till detta är enkel. Vår politik är inte förenlig med Sverigedemokraternas. Liberalismen tror att varje individ vet bäst hur den egna tillvaron ska levas. Politikens roll är att skapa de förutsättningar som gör detta möjligt. I ett liberalt och öppet samhälle kommer människor att göra olika val, och det leder till en mångfald av åsikter, kulturimpulser och livsstilar. Det ser vi liberaler som något positivt. I den sverigedemokratiska världsbilden ses det istället som ett hot.

Annons

Annons

Med facit i hand kan vi konstatera att det är glädjande att Liberalerna gick fram med 0,6 procentenheter sedan valet 2014 och fick 6 procent av väljarnas röster i Malmö.

Trots en del framgångar, måste vi ändå konstatera att Malmöalliansen som helhet inte fick det stora förtroende från väljarna som vi hade hoppats på. Det innebär att vi, med den mandatfördelning vi har idag, inte kan styra Malmö i en koalition bestående av M, L och C utan SD:s aktiva eller passiva stöd. Vid ett medlemsmöte som Liberalerna kallade till efter valet, slogs det fast att kvarstå vid linjen om att Liberalerna inte ska sitta i ett styre som är beroende av SD. Medlemsmötet gav även medlemmarna i förhandlingsgruppen mandat att tala med alla Malmös partier, utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Förhandlingsgruppen har därefter samtalat och förhandlat med alla partier, utom de två på yttersta vänster- respektive högerkanten. Eftersom ett alliansstyre med hjälp av SD inte har varit aktuellt för oss, var vårt förstahandsalternativ att Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet skulle gå i gemensam opposition, något som avskrevs av Moderaterna.

Den liberala förhandlingsgruppen samtalade också med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet om ett mittenstyre, vilket hade uteslutit både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna från inflytande och gett Malmö en mer liberal inriktning. Dessa samtal försvårades när Centerpartiet drog sig ur. Förhandlingsgruppens ambition har hela tiden varit att få ut så mycket liberal politik som möjligt, utan att behöva kompromissa med våra värderingar.

Annons

Annons

Efter många och långa förhandlingsrundor och flera medlemsmöten, har Liberalerna funnit att tiden inte är mogen för ett mittenstyre i Malmö. Därför väljer vi nu att förbli i opposition. Det innebär att vi lägger ner våra röster när en ny ordförande för Kommunstyrelsen ska väljas idag.

Nu förbereder sig Liberalerna i Malmö för att föra en aktiv oppositionspolitik, där vi kommer att göra allt för att liberala värderingar ska få genomslag i Malmöbornas vardag. Vi förbereder oss också för valet 2022, där vårt mål är att växa och få ett så stabilt mandat att vi kan sätta en tydlig liberal prägel på Malmös styre. Det är att ta ansvar.

Roko Kursar

Roko Krusar är ordförande för Liberalerna Malmö.

Sara Wettergren

Sara Wettergren är vice ordförande för Liberalerna Malmö.

Louise Eklund

Louise Eklund är gruppledare för Liberalerna Malmö.

Allan Widman

Allan Widman är riksdagsledamot för Liberalerna Malmö.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan