Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nöbbelöv har hamnat i ett nytt ljus

Det gröna stråket från Kung Oscars väg till Nöbbelövs torg har fått ett nytt urbant ljus. Nu får de som rör sig här tycka till om belysningsprojektet Lighting Metropolis.
– Det har blivit en gemensamhetspunkt, säger Nöbbelövsbon Maria Kågebäck om den nya upplysta discofotbollsplanen.

Sam Tayed, Simon Fåhreaus-Gränse och Mira Bahr gillar den nya discofotbollsplanen som under kvällstid har blivit en mötesplats över generationsgränserna på Nöbbelöv. På en genomskinlig, lysande, pollare kan man trycka på en knapp som tänder ett vanligt vitt ljus upp spelplanen. Ett knapptryck till förvandlar spelplanen till en färgexplosion och fotbollsmålen tänds i kulörta färger. Här finns också en högtalaranläggning att koppla sin musik till för att skapa discofotboll.Bild: Ingemar D Kristiansen
För ett år sedan inleddes projektet Lighting Metropolis, med syfte att skapa smart och attraktiv belysning på sträckan mellan innerstaden och Nöbbelöv.
– Där finns en ”finpark” – Monumentsparken – tunnlar, en trång passage och det klassiska cykelstråket genom grönområde – Nöbbelövsparken till Jaktparken. När projektet är slutfört kommer vi att ha en provkarta på flera typer av åtgärder som vi skulle kunna använda i andra sammanhang i stan, berättade en av projektledarna, Susanna Sonesson, förra hösten.
Belysningen längs den södra entrén närmast järnvägen i Monumentsparken är kopplad till rörelsesensorer. När någon passerat går ljuset tillbaka till 10 procent för att inte störa djurlivet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Nu är den nya belysningen på plats och ska stanna där. Syftet är att öka trygghetskänslan och få människor att utnyttja sina utemiljöer mer.
Läs också Månsken och discofotboll i ny ljussatsning
Inför att projektet skulle dra igång promenerade 80 Lundabor sträckan och gav sedan sina synpunkter på belysningen. Under oktober och november ordnas nya pass för dem som brukar röra sig här, som intresserade kan anmäla sig till på kommunens hemsida senast den 25 oktober.
Tillsammans ska deltagarna ge svar på om utemiljön används annorlunda med de nya installationerna.
Traditionellt belyses gång- och cykelvägar i Nöbbelövsparken med stolparmaturer med ett jämt avstånd mellan stolparna. Nu har man testat högre stolpar en bit ifrån gång- och cykelvägen som i viss mån är dolda för betraktaren. Upplevelsen ska bli att färdas i månljus. Du ser inte ljuskällan, men det är ändå ljust och ljuset filtreras genom trädens lövverk.Bild: Ingemar D Kristiansen
Maria Kågebäck bor i området och är mamma till Mira Bahr som spelar fotboll med några kompisar på den upplysta ”discofotbollsplanen”. Hon tycker att den har blivit en succé.
– Det här var en fotbollsplan som användes relativt lite. Nu spelar små barn, äldre barn, tonåringar och vuxna tillsammans. Det har blivit en gemensamhetspunkt. Man träffar grannar som man annars bara ser på Ica. Folk är där från att blir mörkt fram till klockan 22 och skriver på Facebook-sidan för Gunnesbo och Nöbbelöv att de ska vara där och spela, berättar Maria Kågebäck.
Den ursprungliga belysningen i tunneln under Nöbbelövsvägen var vass och bländande vilket skapade en stor kontrast till mörkret utanför. Tunneln har nu ljussatts med indirekt ljus med nedåtriktade LED-armaturer bakom perforerade stålplåtar färgsatta i en varm gul kulör, som ska ge associationer till en bikupa.Bild: Ingemar D Kristiansen
Hon upplever också att ”bikupan” har gjort tunneln under Nöbbelövsvägen mindre läskig, med ett annat slags ljus längs hela vägen.
– Jag har inte sett det som har gjorts vid Monumentet, men det tror jag också är häftigt. Det är en plats jag inte skulle cykla förbi själv på kvällen. Det här ljuset gör att det känns lite tryggare och mindre olustigt.
I nuläget finns inga planer på en direkt fortsättning av projektet i just denna form, berättar Susanna Sonesson.
– Men vi tar med oss de erfarenheter vi har fått in i vårt fortsatta arbete med utveckling av staden. Genom projektet har vi kunnat se att vi med hjälp av platsanpassad belysning kan lyfta platsers identitet jämfört med traditionella lösningar. Icke-platser får en identitet och blir viktiga platser så att medborgare kan få möjlighet att återupptäcka sin omgivning kvällstid. Det vill vi arbeta vidare med och utveckla vidare.
Kommunen har också ett projekt för inomhusbelysning på gång som kommer att presenteras senare i höst.
Fakta

Lighting Metropolis

Lighting Metropolis är ett EU-projekt finansierat av Interreg. Projektet har pågått i tre år, men planeringen av belysningsinstallationerna startade under våren 2017.

Lunds kommun och Innovation Skåne är några aktörer som har varit involverade i arbetet.

JH Ljus och rumsgestaltning har gjort ljusdesign, MSL International de lysande fotbollsmålen och pollare, Mediatec Solutions har stått för programmeringen, Plåtexpressen har arbetat med plåtpaneler i tunneln och Kraftringen Service har gjort installationsarbeten.

Gå till toppen