Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Publiken sviker – kan bli sämsta publiksiffran på Friends

En tisdagskväll i oktober, en landskamp utan tävlingsnerv och Slovakien som motståndare – då sviker åskådarna blågult. Det lutar åt den lägsta publiksiffran för landslaget sedan Friends arena stod klar för sex år sedan.
– Vi spelar 20.45 på en vardag och då är det svårt för familjer att komma hit, säger lagkaptenen Andreas Granqvist.

Många tomma stolar blir det på Friends arena när Sverige möter Lovakien ikväll. Andreas Granqvist tror sig veta en förklaring...Bild: Bildbyran
En bit över 10 000 biljetter är sålda och ökar inte intresset rejält i sista stund väntar ett nytt bottenrekord för en landskamp på nationalarenan. Den hittills lägsta publiksiffran – 13 438 – noterades mot Norge 2013.
På måndagens presskonferens fick förbundskaptenen Janne Andersson och Andreas Granqvist frågan om det är ett alternativ att sprida landskamper till städer utanför Solna.
– Vi är ju vanliga fotbollsmänniskor och vi vet inte riktigt vad som står i avtalen och liknande. Jag vet inte vad som gäller, egentligen, sade Andersson.
Ser fördel med Friends
Han bollade över frågan till presschefen Staffan Stjernholm som i sin tur spelade vidare till evenemangsavdelningen på fotbollsförbundet.
Men Andersson vågade sig på en personlig åsikt.
– Å ena sidan är det här (Friends arena) vår hemmaplan. Vi trivs väldigt bra här och vi trivs väldigt bra i Stockholm. Det finns ett intresse i sig att spela här. Det är många som inte spelar här ofta och det finns en investering i det.
– Intressemässigt är det klart roligare att spela på en mindre arena om det är lite mindre folk som tittar. Det blir ett annat tryck.
Sen avspark irriterar
Andreas Granqvist:
– Självklart vill vi spela på en arena där det är mycket folk. En träningsmatch mot Slovakien efter en tävlingsmatch (Ryssland i Nations League i torsdags) är sånt som spelar in. Jag är mer irriterad på matchtiden, men det är inte vi som bestämmer den. Hade vi spelat klockan sju i stället hade vi antagligen haft ett antal tusen personer till.
Varpå Janne Andersson skämtsamt fyllde i:
– Vi får spela på Alevallen nästa gång.
Alevallen var Anderssons hemmaplan som spelare och tränare i Alets IK i Halmstad.
Rättad: En tidigare version av texten beskrev fel match som den mest publiksnåla på Friends arena.

Landslagets lägsta publiksiffror

De fem matcherna med lägst publiksiffra när svenska landslaget i fotboll spelat på Friends arena. Träningslandskamp där inget annat anges.
DatumMotståndPublik
Ons 14 aug 2013Norge13 438
Tors 4 sept 2014Estland15 421
Tis 29 mars 2016Tjeckien18 475
Mån 10 okt 2016Bulgarien, VM-kval21 777
Mån 10 sept 2018Turkiet, Nations League21 832

Landslagets högsta publiksiffror

De fem matcherna med högst publiksiffra när svenska landslaget i fotboll spelat på Friends arena. Träningslandskamp där inget annat anges.
DatumMotståndPublik
Lör 7 okt 2017Luxemburg, VM-kval50 022
Ons 14 nov 2012England49 967
Tis 19 nov 2013Portugal, VM playoff49 766
Ons 6 feb 2013Argentina49 646
Fre 22 mars 2013Irland, VM-kval49 436
Gå till toppen