Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Burlöv kan få maktskifte – Centern lämnar de rödgröna

Centerpartiet lämnar nu det rödgröna samarbetet och kan komma att styra kommunen tillsammans med Liberalerna och Moderaterna. Under måndagen gick posten som fullmäktigeordförande till Centerpartiet, och posten som förste vice ordförande till Moderaterna.

"Det känns rätt så naturligt för oss", säger Anneli Kihlstrand (C) om att partiet nu lämnar det rödgröna samarbetet.Bild: Privat
Vid valet ökade både Liberalerna och Centerpartiet i Burlöv. Och Centerpartiet, som tidigare har styrt tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, lämnar nu det tidigare samarbetet. Istället kan det nu komma att bli ett styre med Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna.
Läs också Centern vinnaren i Burlöv: ”Så oerhört glädjande”
– Det känns rätt så naturligt för oss, vi känner att vi vill ha en förändring i kommunen, säger Anneli Kihlstrand, som är gruppledare för Centerpartiet i Burlöv.
Under måndagens kommunfullmäktige gick ordförandeposten i kommunfullmäktige till Centerns Fredrik Jörgensen, medan förste vice ordförande blev Leif Westin från Moderaterna. Posten som andre vice ordförande gick till Sverigedemokraternas Christer Swahn.
Först i december kommer det att avgöras hur platserna i kommunens olika nämnder fördelas. Tar de tre allianspartierna tar makten, kommer det att bli ett minoritetsstyre, som behöver få stöd från Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna för att få igenom sina förslag.
Kommunstyrelsens förste vice ordförande Kent Wollmér (S) är kritisk, och menar att Centern, Moderaterna och Liberalerna i praktiken redan samarbetar med SD.
– Det är klart att det är beklagligt, jag har svårt att förstå det.
Anneli Kihlstrand:
– Jag kan bara tala som representant för Centerpartiet. Vi har inte fört några som helst samtal om politiken med Sverigedemokraterna.
Gå till toppen