Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det behövs inte ett rum med böcker, det behövs någon som inspirerar barn till att läsa”

Hur får man barn att läsa mer? Johanna Ekström och hennes kollegor på Husiebiblioteket tror på att skapa relationer. Ett sätt är bokklubben för barn mellan 9 och 12 år, som möts en gång i månaden.
– Det är bra att höra andra berätta om boken. Då kan man se den ur olika perspektiv, säger elvaåriga Lisa Wahlén.

Johanna Ekström håller bokklubb för 9-12-åringar på Husiebiblioteket. Från vänster: Siham Aidarus, Sabrina Aidarus, Lisa Wahlén, Elina Dagsberg, Maja Richter, Ari Fritze Asztalos, Natalie Roslund, Ladan Abdiaziz, Ellen Magnusson, Albertina Hedén och David Renner Heldius.Bild: Bengt Arvidson
– Är inte den här för läskig, tänkte jag när jag läste. Och jag är ändå 33.
Banbibliotekarien Johanna Ekström håller upp veckans bok, den lokala Husieförfattaren Malin Stehns ”Spökskrivaren”. Hon vänder sig till bokklubben.
– Är den för läskig?
Alla skakar på huvudet.
– Nä. Den var spännande, säger Lisa Wahlén.
De elva bokcirkeldeltagarna är vana vid spänning, skräck och mysrysare. Det är den sortens böcker som brukar fånga deras intresse.
– Som ”De odöda”, den tyckte jag om. Den handlar om olika väsen runt om i världen, säger Ari Fritze Asztalos.
På Husiebiblioteket finns tre barnbibliotekarier som är högst medvetna om resultatet i Medierådets senaste rapport, som fått debatten om läskrisen att rasa.
– Vi pratar om det jämt här på biblioteket. Och det viktigaste tror vi är att barn gör som vuxna gör, säger Johanna Ekström.
Om en förälder vill få sitt barn att upptäcka magin med läsning, kan det vara en idé att själv stoppa näsan i en bok, menar hon.
Det läsfrämjande projektet Sommarboken, som dessutom firade 30 år i Malmö, slog rekord i år på stadens bibliotek. 2915 barn mellan 6 och 16 deltog genom att läsa tre valfria böcker och lämna in recensioner om läsupplevelsen till stadens alla bibliotek.
Den som lämnat in tre recensioner fick välja en bok att ta med hem.
– Här har vi valt att satsa pengar på att ha fina böcker, det är många som inte har böcker hemma som blir väldigt glada över det, säger Johanna Ekström på Husiebiblioteket.
”Det viktigaste är att vi kan böckerna vi berättar om. Och så är det viktigt att ha en relation med barnen, säger Johanna Ekström. Hon är barnbibliotekarie på Husiebiblioteket tillsammans med Elisabet Hanell och Karin Bjerefeldt.Bild: Bengt Arvidson
Vad kan göras för att få ännu fler barn att läsa? Att alla har tillgång till en skolbibliotekarie, säger hon med eftertryck.
Så är det inte. I Malmö finns det bara skolbibliotekarier på 28 av de 67 kommunala grundskolorna.
– Just nu vet jag att skolan här bredvid inte har någon.
Hon pekar på Videdalsskolan som ligger vägg i vägg med biblioteket. Skolan har en jobbannons ute men tjänsten har varit vakant ett tag.
– När jag slutade som skolbibliotekarie på en skola i Lund, blev jag inte ersatt.
– Själva rummet stod kvar, men på en månad gick lånen ner med 30 procent. Det behövs inte ett rum med böcker, det behövs någon som inspirerar barn till att läsa, säger Johanna Ekström, och lyfter fram flera studier som visar att det är relationen till bibliotekarien som påverkar barnen mest.
– Jag tror mycket på att ge personliga tips, så jag går fram och pratar med barnen som dyker upp här på biblioteket.
Fakta

Sommarboken i Malmö

Barn mellan 6-16 uppmanas att läsa tre böcker och lämna recensioner. Som belöning får de välja en bok.

2019 deltog 2915 barn, jämfört med 2375 barn 2018. En ökning på 22,7 procent. Siffrorna gäller samtliga bibliotek i Malmö.

Efter 12 år sjunker deltagandet i Sommarboken, vilket speglas av att biblioteken också har färre låntagare i åldersgruppen 12-16 år.

I slutet av bokklubbsträffen brukar bibliotekarien dela ut boktips som deltagarna kastar sig över och börjar bläddra i. Lisa Wahlén, Elina Dagsberg, Maja Richter, Ari Fritze Asztalos och Natalie Roslund.Bild: Bengt Arvidson
Bokklubben för unga drog igång på Husiebiblioteket i våras. De dräller in, en efter en, till månadens samling, och berättar varför de gillar att ses i grupp och prata om en och samma bok.
– Vi pratar om vad vi tyckte om med den, och vad vi inte tyckte om. Det är bra att höra andra berätta om boken. Då kan man se den ur olika perspektiv, säger Lisa Wahlén.
– Man kan få reda på saker som man har missat när man läste. Och så är det trevligt att träffa nya människor, säger Ari Fritze Asztalos.
– Man får dela åsikter med varandra och får större insikt i hur andra kan tänka, säger Albertina Hedén.
Ladan Abdiaziz har märkt att läsningen ger henne ett bättre ordförråd, och nya kunskaper.
– Och så är det ett bra tidsfördriv när man har tråkigt. Dessutom är det bra för miljön, att läsa istället för att göra något som tar en massa el och resurser, säger Albertina Hedén.
Ladan Abdiaziz och Ellen Magnusson samsas om ett exemplar av bokklubbens aktuella bok: Husieförfattaren Malin Stehns ”Spökskrivaren”.Bild: Bengt Arvidson
Fakta

Barnaktiviteter på Malmös bibliotek i höst – ett urval

Spökrunda med skådespelarna Jonas Karlström och Eva Westerling, Husiebiblioteket, 29/10 kl 16.

Berättarworkshop för alla mellan 8 och 18 år med skrivpedagogen Hilma Olsson. Garagets bokmässa, 27/10 kl 14.

Skrivarworkshop med författaren Annette Eggert, Oxiebiblioteket, 28/10 kl 10.

Småttingsaga, sagostund för barn mellan 2 och 3 år, Rosengårdsbiblioteket 23/10, 20/11 och 11/12 kl 10.

Sagostunder på persiska och arabiska, Malmö stadsbibliotek, 20/10

Läslovet på Malmös bibliotek: spelhäng, bokmärkesverkstad, författarbesök mm, 28/10-1/11.

Babybokprat på turné, pop up på olika platser. Hyresgästföreningens lokal på Almgården 6/11 kl 13.

Gå till toppen