Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förläggarlegendaren Bo Cavefors har avlidit

Den legendariske skånske förläggaren Bo Cavefors har avlidit. 82 år gammal somnade han in i hemmet natten till tisdag.

Bo Cavefors.Bild: Emma Larsson
I skånsk förlagshistoria har Bo Cavefors ett stort eget kapitel. Som 23-åring drog han 1959 igång Bo Cavefors Bokförlag i Lund och fick genast stor uppmärksamhet för sina utgivningar. Under tjugo år hade förlaget en central roll i den samtida kulturdebatten och mest omtalad blev Cavefors kanske i samband med den så kallade Caveforsaffären som inkluderade Strindbergsutgivningar, skattefuskåtal och en debatt om kvalitetslitteratur.
Under 1980- och 90-talet bodde Bo Cavefors och frun Marianne i Italien, men de sista åren har han varit bosatt i Malmö. I somras publicerade Sydsvenskan ett längre reportage om Bo Cavefors med rubriken ”Nu kan jag lägga mig ner och dö – det finns inte mycket mer att göra” i samband med att det gavs ut två större verk om Cavefors förläggargärning. Dels bibliografin ”En bok om Cavefors bokförlag” och dels Ragni Svenssons avhandling om Cavefors förlag.
Läs också ”Nu kan jag lägga mig ner och dö. Det finns inte mycket mer att göra.”
Natten till tisdag avled Bo Cavefors i sitt hem efter en längre tids sjukdom. Brorsdottern Cecilia Cavefors berättar att hon talade med honom i lördags, men att han den senaste tiden varit i väldigt dåligt skick.
– Det var inte mycket kvar av honom. Det var väldigt väntat att detta skulle ske. Han dog i sömnen, säger Cecilia Cavefors.
Hustrun Marianne var närvarande vid dödsfallet. Paret har inga barn. Brorsdottern Cecilia Cavefors är glad att hennes farbror fick så stor uppmärksamhet under sitt sista år medan han fortfarande var vid liv.
– Allt som gavs ut det här sista året innebar ett väldigt värdigt slut för honom, säger Cecilia Cavefors.
Gå till toppen