Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: "Håll dörren stängd för SD, även i regionen."

I skuggan av regeringsdramat pågår en annan maktkamp, den om hur Region Skåne ska styras de närmaste fyra åren. Avgörandet väntas på måndag och de andra partierna har lämnat bollen till Sverigedemokraterna.
Med allt ljus på regeringsfrågan blir det inte mycket uppmärksamhet över till regionpolitiken. Tyvärr, eftersom huvudansvaret för den för väljarna så viktiga sjukvården ligger här.
Alliansens ”valseger” betyder att de nu är det största blocket med 62 mandat i jämförelse med de rödgrönas 57 medan SD har 30 mandat; alltså totalt 149 mandat. På fullmäktiges sammanträde den 22 oktober ska en ny ordförande för regionstyrelsen väljas. Då kan ett svagt minoritetsstyre, det rödgröna, ersättas av ett annat svagt minoritetsstyre, alliansen. Under förutsättning att SD och/eller de rödgröna släpper fram alliansen. Precis som på riksplanet har SD i Region Skåne hotat att fälla varje styre som inte förhandlar med dem.
Det är inte vad Region Skåne behöver. Regionen behöver ett stabilt styre som kan ta itu med sjukvårdens problem.
Det mest akuta är personalflykten: Den leder till brist på vårdplatser och till att operationer ställs in i Malmö, Lund och Helsingborg. Den som vill veta varför många slutar kan läsa den debattartikel som anestesisjuksköterskorna nyligen skrev på Aktuella frågor (11/10). De kritiserar högre löner för inhyrda sjuksköterskor och brist på inflytande:
”Skattebetalarna har rätt att få veta hur kortsiktigt och oansvarigt skattepengar används, och vi kräver här och nu en aktiv åtgärd från de högst ansvariga, regionpolitikerna.”
Personalflykten från vården är inte enbart ett skånskt problem. Den är inte heller ett lättlöst problem. Men sjuksköterskornas ord tyder på en allvarlig förtroendekris.
En annan angelägen fråga är att stärka primärvården. Insikten om att mer måste göras på vårdcentralerna istället för på akutsjukhusen har funnits länge nu, tyvärr utan att så mycket har hänt.
De politiska skillnaderna är inte så stora mellan blocken i vårdfrågorna. De är inte oöverkomliga. Däremot finns det en avgörande skillnad i värderingar mellan SD och övriga partier i Region Skåne när det gäller synen på människors lika rättigheter, på jämställdhet, på klimatpolitik och på kulturpolitik. Det finns skäl att hålla dörren fortsatt stängd för SD, även i Region Skåne.
Här går en djupare ideologisk skillnad än den om hur många privata vårdval det ska finnas i Skåne.
Personalbrist inom vården alltså, men ingen brist på regionråd när 13 blir 18 efter valet.
De 4,2 miljoner mer det kostar om året är en liten summa sett till Region Skånes totala budget på nära 40 miljarder. Ändå är det i den rådande personalkrisen en olycklig signal.
Alliansen verkar ha bestämt sig för att satsa på att styra i minoritet och tror att de ska lyckas bättre än vad de rödgröna har gjort. Men önskar sig de skånska väljarna verkligen mer skånsk blockpolitik?
Den har prövats grundligt, den har misslyckats, det borde vara dags för något annat: ett stabilt majoritetsstyre bestående av partier som har en någorlunda gemensam värdegrund. Det kräver en kompromissvilja som tyvärr hittills inte synts till i den skånska regionpolitiken.
Gå till toppen