Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt på Konstkvällen: kroki med modell på stan

Krokiteckning brukar utföras inomhus och med naken modell.
Men varför inte bredda begreppet? Konstnären Johan Sunesson lanserar påklädd kroki i stadsmiljö under Konstkvällen. Och alla kan delta.

Så här kan det komma att se ut i Lund på lördag. Johan Sunesson har förhandstolkat krokiprojektet.Bild: Johan Sunesson
På lördag är det Konstkväll i Lund. 25 olika utställningar och evenemang finns med i programmet och de stora konsthallarna och gallerierna ingår.
I år finns det fler skapa-själv-arrangemang än tidigare. Dit hör ”Stadskroki i gatlampans sken” som utgår från Krognoshuset klockan 19 och 21, med Johan Sunesson som ciceron.
Han gör detta för första gången.
– Jag tyckte det skulle vara spännande att ta ut modellen och krokitraditionen i stadsrummet, att flytta ut konstnärsateljén och kursen, säger Johan Sunesson.
– På det här viset kan man uppmärksamma stadsmiljön på ett nytt sätt och låta en person, modellen, relatera sig till stadsrummet genom att till exempel hålla i ett räcke eller luta sig mot en vägg.
Johan Sunesson påpekar att det förr i tiden var betydligt vanligare att staden fick vara motiv och att konstnärer målade av den.
Av tradition har inte heller bakgrunden så stor roll i krokiteckning. Med traditionen förknippas också att modellen ska vara naken, även om det franska ordet ”croquis” egentligen bara betyder ”skiss”.
– Jag har mest erfarenhet från konstskolan Munka utanför Ängelholm och där användes både naken och påklädd modell, säger Johan Sunesson.
Han konstaterar att det en oktoberkväll skulle bli för kallt för en naken modell och att det upplägget mitt i centrala Lund skulle förvandla en krokikurs till något annat.
– Det intressanta med människokroppen finns ju där även med kläder på: framför, bakom, hur man gör för att visa att armen är böjd eller att modellen böjer sig.
Johan Sunesson i kroki-aktion på egen hand.Bild: Privat
Konstnären, modellen och kvällens elever kommer att gå runt till olika platser i centrum.
– Varje grupp kommer att ha 90 minuter på sig. Det kommer att finnas ritblock och pennor till tjugo personer, men det kan ju bli fler deltagare, så man får gärna ta med sig eget också.
Centralt för deltagarna? Att släppa loss fantasin, försöka se helheten och lita på sina första intryck.
– Alla har sina olika ingångar och det är till exempel ok att sätta kattsvans och kattöron på modellen. Oftast kommer det ju ändå in saker i bilden som man sett.
På www.krognoshuset.se/konstkvall-Lund finns hela programmet.
Fakta

Fem Konstkvällstips

Performance. Skissernas museum klockan 19 och 20: "Performance croquis kromatik" av konstnärerna Khamlane Halsackda, Daniel Persson och AdeY.

Färg. Ateljé bild & form klockan 17-23: workshop med den afrikanska infärgningstekniken shibori.

Ljud. Tegnérmuseet varje hel timme från 17.00: konstnären Leif Holmstrands ljudverk inspirerat av Tegnérs "Rings drapa".

Film. Martin Bryder Gallery klockan 19-23: filmen "Hashima" av Carl Michael von Hausswolff och Thomas Nordanstad, om den övergivna japanska staden, visas på husväggen vid galleriet.

Diskussion. Café Ariman 20.30: öppet samtal om intryck och uttryck från Konstkvällens utställningar, med Cecilia Fredriksson, professor i modevetenskap, Gustav Olsson, chef på Kulturen.

Gå till toppen