Annons

Annons

Annons

Annons

opinionLund

Aktuella frågor
”Sverige måste ha bättre villkor än sina konkurrentländer”

Näringsminister Mikael Damberg (S) har kritiserat det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter för att bolaget inte informerade regeringen i förväg om att 360 tjänster i Lund skulle varslas.

Det är givetvis viktigt att regeringen och näringslivet har en dialog vid nerskärningar. Men det är en typ av insatser som kommer för sent, när företagen redan fattat sina beslut, skriver Mats Persson, Liberalerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Alla anställda på Baxter i Lund blev bussade till ett infomöte där de fick reda på att 
två tredjedelar av alla tjänster – totalt 360 jobb – försvinner när Baxter lägger ner produktionen i staden.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Nyligen meddelade Baxter att det lägger ned produktionen och drar ner på forskning och utveckling i Lund. Enligt företaget försvinner två av tre tjänster. Det motsvarar närmare 400 anställda.

På kort sikt måste företagets och politikernas fokus ligga på att underlätta för de människor som berörs. Det kan handla om insatser för kompetensutveckling och att försöka hitta jobb åt de anställda som berörs, inte minst på den danska sidan där läkemedelsindustrin fortsätter att anställa.

Baxters beslut är en påminnelse om att det välstånd som finns i dagens Sverige inte kan tas för givet. Det märks tydligt i Skåne, som halkar efter när det gäller ekonomisk utveckling. Sedan finanskrisen har Skåne haft en väsentligt svagare utveckling än Stockholm och Göteborgsregionen. Det är inte minst påtagligt när man tittar på Lund, där den högteknologiska industrin tunnas ut allt mer.

Annons

Annons

I början av sommaren beslutade Microsoft att lägga ned sin verksamhet i Lund. Sedan tidigare har AstraZeneca lämnat kommunen och Sony och Sony Ericsson har skurit ner kraftigt i regionen. Sådant får stora konsekvenser för den skånska ekonomin och välfärden.

Näringsminister Mikael Damberg (S) har kritiserat Baxter för att bolaget inte informerade regeringen i förväg om att 360 tjänster i Lund skulle varslas. Damberg anser att det försvårade för regeringen att sätta in olika former av stödåtgärder. Ett sådant resonemang vittnar om ett problematiskt synsätt.

Det är givetvis viktigt att regeringen och näringslivet har en dialog vid nerskärningar och det kan underlätta stödinsatser för de anställda. Men det är en typ av insatser som kommer för sent, när företagen redan fattat sina beslut.

Istället för att kortsiktigt lansera åtgärder ”fem i tolv” måste den politik som bedrivs vara långsiktig och politiker fundera på varför företag lämnar Sverige.

Den politiska debatten i Sverige präglas av en påtaglig nöjdhet. Men att Sverige klarade finanskrisen bättre än andra länder betyder inte att vi politiker kan luta oss tillbaka. Sveriges konkurrentländer heter inte Grekland eller Portugal, utan Tyskland, USA och Indien.

Som en liten öppen ekonomi i Europas utkant med stort exportberoende, måste Sverige ha bättre villkor än sina konkurrentländer. Den globala konkurrensen om var produktion hamnar är stenhård. Det gäller inte minst jakten på globala talanger. Människor som har nyckelkompetens är avgörande för att verksamheter ska kunna växa. På samma sätt som svenska företag funderar på hur de kan bli lite bättre än sina konkurrenter måste politiker i Sverige fundera på hur Sverige kan bli mer attraktivt. Står Sverige stilla, springer andra länder förbi.

Annons

Annons

Idag har Sverige och Skåne en konkurrensnackdel jämfört med Danmark på grund av sämre skatteregler. Tyskland och Nederländerna stimulerar näringslivet genom attraktiva regler för att anställa människor inom forskning och utveckling. De senaste åren har Sverige gått åt motsatt håll.

Invandrare som har hög kompetens inom eftertraktade områden – ingenjörer och programmerare –har utvisats på grund av administrativa misstag. Sverige har numera världens högsta marginalskatt på arbete, som gör det svårare för svenska företag att attrahera människor som har nyckelkompetens från andra länder. Förslaget om vinstförbud i välfärdssektorn har dessutom sänt en destruktiv signal till svenska företag.

Nu behövs en politik som tydligt är inriktad på att fler högteknologiska företag ska flytta till och växa i Sverige och Skåne.

Det handlar om att sänka marginalskatten på arbete. En kommande alliansregering måste stå upp för att det ska löna sig att utbilda sig. Det handlar om att locka de bästa utländska studenterna till Sverige genom att utländska studenter som tar examen och väljer att arbeta i Sverige får tillbaka en del av studieavgiften. Det handlar om att införa ett FoU-avdrag för storföretag så att kostnaden för anställda som ägnar sig åt forskning eller utveckling inte är högre i Sverige än i andra länder. På så sätt kan Sverige få fler högteknologiska företag att etablera sig och växa i Skåne. Det är grunden för jobben och välfärden.

Mats Persson

Mats Persson är ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna och riksdagsledamot från Lund.

Annons

Annons

Till toppen av sidan