Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En kärleksförklaring till en skapande medsyster

Marie Darrieussecq väcker konstnären Paula M. Becker till liv och ger henne den plats hon förtjänar. Vesna Prekopic fascineras av en banbrytande expressionist.

Bild: Patrice Normand / Opale

Marie Darrieussecq

BOKEN. Härligt är att leva här. Paula M. Beckers liv. Övers Lisa Lindberg. Norstedts.

”Schade”, synd, är det sista den tyska konstnären Paula Modersohn–Becker säger innan hon dör av en blodpropp i november 1907. Det är 18 dagar efter att hon fött sin dotter och det är den första dagen hon tillåts stiga upp ur sängen efter den svåra förlossningen. Ja, det är synd, för hon är endast 31 år gammal och det är synd för hon har ännu inte erkänts som den storartade och banbrytande expressionistiska konstnär hon är. Det skulle dröja innan målningarna, inte minst självporträttet där hon står naken med gravid mage (som pryder bokomslaget). Till sist gav Paula Modersohn–Becker en framträdande position som en av förgrundsgestalterna i den nordtyska konstnärskolonin Worpswede.
Det är också synd att inte fler känner till hennes konst och hennes liv, men författaren Marie Darrieussecq bidrar starkt till att täcka kunskapsluckorna med sin utsökta, fragmentariskt skrivna, biografi "Härligt är att leva här. Paula M. Beckers liv". Genom att pussla ihop dagboksanteckningar och brev, tecknar en tydligt fascinerad Marie Darrieussecq en bild av en egensinnig konstnär och kvinna.
Konsten är den unga Paula Beckers syre och högsta kärlek. Hon fascineras av och gifter sig med konstnären Otto Modersohn, som hon lämnar en tid innan hon återvänder till honom och blir gravid. Äktenskapet begränsar henne, det stjäl livsluften som hon ser till att återfå genom sina resor på egen hand till Paris, där hon på Virginia Woolf–vis skaffar sig ett eget rum för skapande.
Marie Darrieussecq öppnar en dörr in till konstnären Paula Modersohn–Beckers värld, men kanske ännu mer till hennes liv som skapande kvinna. Boken är en vackert utmejslad kärlekshandling till en skapande medsyster, till en kvinna som hittade sitt jag genom sin konst.
Gå till toppen