Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Bakslag i Bryssel – brexitmöte läggs på is

Storbritanniens premiärminister Theresa May hade inget nytt att komma med när hon mötte övriga EU-ledare om brexit. Det är stopp i förhandlingarna. Det blir inget avgörande brexittoppmöte i november – om inte EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kan rapportera om "avgörande framsteg".

Den brittiska premiärministern Theresa May försökte hålla optimismen uppe under EU-toppmötet i Bryssel.Bild: Francisco Seco /AP/TT
Sedan brexitdelen av veckans toppmöte i Bryssel avslutats vid 22.30-tiden uppgav en EU-källa för nyhetsbyrån Reuters att stats- och regeringscheferna som väntat inte kunnat konstatera några goda nyheter om förhandlingarna.
Statsminister Stefan Löfven talade om stopp i förhandlingarna. Planen att hålla ett avgörande brexittoppmöte den 17–18 november stryks av EU-ledarna, tills vidare.
Man är redo att mötas igen, "om och när EU:s chefsförhandlare rapporterar om avgörande framsteg", meddelar en EU-källa.
– Då ska det vara ett möte då vi är i princip klara, det får inte bli ett toppmöte där det ska nattmanglas, anser Stefan Löfven som ser oenighet om brexit internt i Storbritannien som ett av de stora hindren.
Beskedet kom sedan Storbritanniens premiärminister Theresa May talat till sina kollegor och ändå försökt hålla god min, trots trögheten i förhandlingarna.
– Jag tror att alla vill ha ett avtal. Det är möjligt och nu är det dags att få det att hända, sade May på väg in till mötet.
Hennes egen insats där blev dock kort. Efter att ha gett sin syn på saken till de 27 kvarstannande EU-ländernas ledare hade May gjort sitt, varpå de övriga lämnades ensamma att äta middag och grubbla över vägen vidare.
Och det som de fick höra var inga nyheter.
– Det var inga sensationer, säger Stefan Löfven efter brexitmiddagen.
Han säger att EU 27 håller ihop och har fullt förtroende för EU:s förhandlare.
– Naturligtvis står vi upp för den enighet vi har och försöker ändå hitta en balans mellan EU:s behov och Storbritanniens behov och så fort som möjligt försöka fortsätta förhandlingarna, säger Löfven.
Förhoppningarna var låga redan från början. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier konstaterar att man trots hårt förhandlande "inte är där än".
Men det är inte läge att ge upp.
– Brexit måste ske på ett kontrollerat sätt, för alla inblandade och för alla frågor, inklusive den om Irland. Vi behöver tid, mycket mer tid, och vi kommer att fortsätta arbeta under de närmaste veckorna, lugnt och med tålamod, säger Barnier i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven (S) varnade i riksdagens EU-nämnd inför mötet att det finns en klar risk för att förhandlingarna slutar utan färdigt avtal. Därför pågår nu förberedelser för hur både EU och Sverige då ska agera.
Vad EU ska kunna erbjuda för att nå ett genombrott i förhandlingarna har Löfven samtidigt svårt att svara på.
– Det är det som är frågan. Europeiska rådet har ju beslutat om riktlinjer för de här förhandlingarna och EU är ju uppbyggt på några viktiga principer – de fyra friheterna till exempel – och de måste hålla ihop. Men exakt hur den tekniska, praktiska lösningen ska se ut – det är förhandlarnas uppgift att försöka hitta, sade Löfven inför mötet.
Även om Storbritanniens utträdesavtal uppges vara klart till över 90 procent står allt just nu och hänger på hur gränsen fortsatt ska kunna hållas öppen och fri mellan det brittiska Nordirland och EU-landet Irland. Frågan är central för den nordirländska fredsöverenskommelsen från 1998, men också av största vikt för både Irlands och Nordirlands ekonomier.
Nordirlands Londontrogna unionister vill dock absolut inte se någon lösning som innebär att någon form av gräns införs mellan Nordirland och resten av Storbritannien.
Samtidigt trycker republiken Irland hårt på behovet av att hålla gränsen öppen, i enlighet med den nödlösning – som parterna egentligen redan har enats om – där Nordirland kan komma att hållas kvar inom EU:s tullunion och inre marknad för att inte riskera fredsprocessen.
Fakta

Toppmötet i Bryssel

Onsdagens EU-toppmöte i Bryssel inleddes klockan 19. Först talade EU-parlamentets talman Antonio Tajani till stats- och regeringscheferna innan Storbritanniens premiärminister Theresa May gav sin beskrivning av brexitläget. Därefter inledde de kvarstannande 27 EU-ländernas en arbetsmiddag om förhandlingssituationen. Vid middagen skulle EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ge sin syn på läget. Dessutom skulle EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker rapportera vilka förberedelser som har vidtagits för den situation som uppstår om inte EU och Storbritannien kan enas.

Toppmötet fortsätter på torsdagen med ett ordinarie möte, med samtliga 28 ledare, om bland annat migration och säkerhet. Dessutom hålls ett eurotoppmöte, där även icke-euroländer är välkomna att vara med.

Statsminister Stefan Löfven (S) deltar under onsdagen och början av torsdagen, men åker sedan hem, vilket gör att Finlands statsminister Juha Sipilä även får representera Sverige under eurotoppmötet.

Läs alla artiklar om: Brexit
Gå till toppen