Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många frågor och bara anonyma läckor ger svar

Det är fortfarande oklart vad som har hänt den saudiske journalisten Jamal Khashoggi sedan han gått in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Många uppgifter om vad som hänt kommer från anonyma källor. Inte ens experterna vågar säga hur mycket man kan lita på.

En säkerhetsvakt räcker över ett dokument till en kollega genom porten till det saudiska konsulatet i Istanbul. Ännu vet mycket få vad som hände bakom portarna. Arkivbild.Bild: Petros Giannakouris/AP/TT
Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att det finns uppgifter som kan ifrågasättas. En sådan är att händelseförloppet ska ha spelats in via Khashoggis Apple-klocka.
– Det är förmodligen ett fikonlöv för att man egentligen buggat konsulatet, vilket är förbjudet.
– Man ska inte lita på alla detaljer, men att han mördats inne på konsulatet torde få tvivla på. Turkiet vet förmodligen mer, och läcker bit för bit.
– Det är ovedersägligen så att Khashoggi gick in på konsulatet och inte har kommit ut. Mycket tyder på att han blivit mördad, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet,
Han säger att det som hittills läckt ut varit detaljerat, men också obekräftat. Samtidigt som det som läckt verkar ha haft effekt.
– Det har mest varit läckor från myndigheter som påtalar att man har bevis, men inte lagt fram så mycket konkreta bevis. Problemet för Turkiet är att landet har ett välförtjänt dåligt rykte vad gäller pressfrihet. Pressen är under Erdogans kontroll och trovärdigheten i det här fallet är ganska liten.
– Samtidigt är läckorna så pass detaljerade att man får känslan av att de faktiskt sitter på bevis, och det ligger nära till hands att tolka läckorna som ett sätt att pusha Saudiarabien mot ett erkännande, vilket de delvis verkar ha lyckats med.
Bitte Hammargren tycker att bristen på transparens leder till misstankar om att det finns politiska intressen med i spelet.
– Trovärdigheten skulle öka om man släppte in en oberoende tredje part i utredningen.
Hon pekar på en tydlig rollfördelning, där anonyma källor inom turkiskt polis- och åklagarväsen successivt släpper detaljer, medan presidenten står för ett mildare språkbruk.
– Det kostar för mycket att säga att befälskedjan gå ända upp till Riyad, till kronprins Mohammed bin Salman. Erdogan vill inte ha USA emot sig och Turkiet behöver saudiska investeringar för sin skakiga ekonomi.
Saudiarabien har hittills nekat till all inblandning och anklagat Turkiet för falska påhopp och ryktesspridning. Allt eftersom Turkiet fortsätter att läcka detaljer lär Saudiarabien få ändra på sin beskrivning, tror Bitte Hammargren, även om digitala bilder och ljudupptagningar kan komma att misstänkliggöras som montage. Men om spår av den döda kroppen hittas är frågan vem som kommer att få bära hundhuvudet för mordet och om resten av världen köper en officiell förklaring som friskriver högsta ort.
– Även om de skulle peka ut enskilda regeringstjänstemän som skyldiga så är det osannolikt att de skulle mörda en så känd person utan order från den högsta makten. För resten av världen kommer en rad frågor att kvarstå. Varför skickar man 15 tjänstemän med privatplan till Istanbul, varav några uppenbarligen har personliga kopplingar till kronprinsen? Varför hade rättsläkaren med sig en kirurgisk bensåg?
Fakta

Uppgifterna som cirkulerar

Jamal Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober klockan 13.14. Han kom aldrig ut igen.

Källa: Hatice Cengiz, Khashoggis flickvän som stannat och väntat på honom till klockan ett på natten. En övervakningsbild som publicerats i turkiska medier uppges visa Khashoggi när han går in på konsulatet.

Jamal Khashoggi lämnade visst konsulatet.

Källa: Saudiarabien, som dock inte lagt fram några bevis för det. Konsulatets övervakningsbilder från dagen då Khashoggi försvann är försvunna.

En halvtimme innan Khashoggi kom till konsulatet fick den turkiska personalen där besked om att de har ledigt resten av dagen.

Cirka tre timmar efter att Khashoggi gått in lämnade en karavan diplomatfordon konsulatet. De åkte till konsulatets residens. Även den turkiska personalen i residenset uppmanades att ta ledigt. Alla bilarna kördes till ett garage under huset och stannade där i flera timmar.

Källa: Uppgifter från turkiska källor

Inne på konsulatet fördes Khashoggi till generalkonsulns rum där två män överföll honom och släpade honom till ett annat rum där han mördades. Hans kropp ska sedan ha förts till ett tredje rum där den styckades. Enligt uppgifter från turkiska tjänstemän hade gärningsmännen med sig en bensåg.

Ett turkiskt team med kriminaltekniker och åklagare har hittat bevis för att Khashoggi dödats och styckats inne på konsulatet.

Enligt flera uppgifter ska Khashoggi ha torterats innan han mördades. En källa i byggnaden säger till al-Jazeera att man hört skrik och rop på hjälp innan det plötsligt blev tyst.

Källa: Turkiska tjänstemän, källor till CNN och al-Jazeera

15 saudier anlände till Istanbul den 2 oktober och lämnade landet i omgångar sedan Khashoggi försvunnit. De checkade in på hotell i närheten av konsulatet. Enligt turkiska källor skickades de dit för att mörda Khashoggi.

Källa: Turkiska medier, bilder från övervakningskameror på flygplatsen visar männen som senare identifierats

Elva av de misstänkta saudierna har band till den saudiska säkerhetstjänsten.

Källa: Washington Post, som hänvisar till uppgifter till deras sociala medier, mejlväxlingar, rapportering i lokala medier och andra källor.

En av de misstänkta står personligen nära den saudiska prinsen Mohammed bin Salman, medan tre har kopplingar till prinsens personskydd.

Källa: New York Times

Amerikansk underrättelsetjänst har avlyssnat saudiska tjänstemän som pratat om att locka Khashoggi tillbaka till Saudiarabien för att komma åt honom.

Källa: Källa till Washington Post – Khashoggis arbetsgivare

Turkiet ska ha video- och ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som bevisar att Khashoggi mördades där.

Källa: Källa till Washington Post

Saudiarabien har ingen som helst kännedom om fallet.

Källa: Saudiarabiens kung Salman på telefon till USA:s president Donald Trump

Saudiarabien förbereder en rapport där de kommer att meddela att Khashoggi dog i samband med ett förhör inne på konsulatet.

Källa: CNN, som hänvisar till två anonyma källor

Gå till toppen