Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öresundståg inställda mellan Malmö och Helsingborg – trafiken igång igen vid 12

Det rådde kaos i tågtrafiken i västra Skåne på onsdagsmorgonen. Först vid lunch kom tågtrafiken igång.

• Alla Öresundståg mellan Malmö och Helsingborg, samt pågatåg mellan Lund och Helsingborg, ställdes in på onsdagsmorgonen. Detta sedan rälsen skadats mellan Kävlinge och Landskrona.
• Vid lunch började tågen rulla.
12.09
Tågen började rulla vid lunchtid. Följdförseningar kan kvarstå en bit in på eftermiddagen.
11.28
Spåren har kontrollerats och visat sig vara utan skador. Trafiken beräknas – som utlovats tidigare – vara igång igen vid 12.
Spåren synades med hjälp av ett fordon som går i 10 kilometer i timmen.
– Det är en säkerhetsåtgärd, säger Jörgen Borggren, underhållschef på Trafikverket, i ett pressmeddelande.
09.55
Anledningen till att trafiken fortfarande står stilla är att all räls mellan framförallt Lund och Helsingborg måste kontrolleras så att det inte finns fler skador, enligt trafikverkets presschef, Bengt Olsson.
– Om tåget haft fel på hjulpar som till exempel inte varit helt runda kan det skada spåranläggningen, säger han.
– Det är inget som går kvickt. Det vara sprickor som inte syns utanpå och då måste man ha något som ser in i stålgodset eller en ljudsonarliknande sak som lyssnar av hela sträckan.
09.00
Nya bud från Trafikverket. Allt skulle vara åtgärdat vid nio-tiden, trodde presschefen Bengt Olsson tidigt på onsdagsmorgonen. Så blev det inte.
– Vi tror inte att man kan räkna med att det blir klart förrän vid lunchtid, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.
Sydsvenskans reporter, Yvonne Johansson rapporterar:
"Tågstrulet syns i Lund, där informatörerna står som marknadsutropare och skriker ”Helsingborg direkt” och andra orter. Mängder av ersättningsbussar knölar till trafiken och en människomassa står framför informationstavlorna och försöker förstå vart de ska ta vägen."
08.22
"Jag har 30 elever som väntar på mig", säger Ida Lundblad, gymnasielärare på väg till jobbet i Helsingborg.Bild: Bengt Arvidson
Ida Lundblad, gymnasielärare på väg till jobbet i Helsingborg, var en av de som drabbades av tågkaoset. Till Sydsvenskan reporter, Bengt Arvidson, på plats på Malmö C, säger hon:
— Jag har 30 elever som väntar på mig. Jag steg på i Hyllie men kom bara hit, till Malmö C. Nu ska jag ta ett annat tåg till Lund, byta där till ett ”mjölkatåg” som stannar på varje station. Jag kommer fram cirka 45 minuter för sent.
Malmö C.Bild: Bengt Arvidson
07.28
Inställda tåg orsakar omfattande förseningar i västra Skåne. Bild från Lund C.Bild: Marcus Svensson
På Lunds Central befinner sig Sydsvenskans reporter Marcus Svensson. Enligt honom är den ersättningsbuss som ska gå norrut försenad. Tågvärden ska också ha fullt sjå med att få den stora folkhopen att inte välla ut över gatan.
Spårfelet kommer olägligt. Sedan den 11 oktober är E6:an helt avstängd, i både norrgående och södergående riktning, vid trafikplats Alnarp. Detta på grund av att två färdiga broar ska skjutas på plats.
Trafikverkets rekommendation har varit: lämna bilen hemma.
På sikt kommer brobyggandet dock att gynna tågpendlarna. Fram till 2021 ska det nya fyrspåret för tåg byggas mellan de två broarna.
Medan E6:an är avstängd sätter Skånetrafiken in extra vagnset. Det har hittills fungerat bra, enligt Magnus Andersson på verksamhetsjouren.
– Detta är en olycklig omständighet i sammanhanget, jag hoppas att det inte blir allt för långvarigt, säger han.
Kaos i tågtrafiken i hela västra Skåne under onsdagsmorgonen.Bild: Bengt Arvidson
07.10
Bengt Olsson är presschef på Trafikverket.
– Det är ett tåg som haft problem med nåt i hjulen vilket gjort att de slagit sönder spåret på något ställe, säger han.
– Det kan bli så på hösten, att hjulen låser sig och kasar på rälsen. Då är de inte helt runda efteråt. Man har inte sett det och det är lätt att missa. Och när man kör vidare slår det sönder rälsen.
Enligt Bengt Olsson är all trafik på sträckan nu stängd. Men han räknar med att allt är igång igen vid 9-tiden.
Magnus Andersson på Skånetrafikens verksamhetsjour är inte fullt så optimistisk.
– Det är svårt att säga, men vi hoppas att allt är klart för trafiken under eftermiddagen.
– Vi uppmanar dem som inte oundgängligen måste åka den här sträckan att jobba hemifrån och avvakta. Man bör inte heller ta bilen, för det blir inte bra det heller. Vi uppmanar till tålamod, säger Magnus Andersson.
Ett tjugotal ersättningsbussar har satts in och tekniker är på plats, enligt Skånetrafiken. De långsammare pågatågen som går via Eslöv och Teckomatorp ska gå som vanligt.
– Vi försöker stärka upp dem i den mån det går, säger Magnus Andersson.
Fakta

Skånetrafikens tips om alternativa resvägar

Tågersättande buss:

Bussar kör i pendeltrafik på nedanstående sträckor.

Lund - Helsingborg (via Kävlinge, Landskrona och Gunnesbo) och omvänt.

- Första buss beräknas vara på plats i Lund C cirka 07:10.

Lund - Helsingborg (via Gunnesbo, Kävlinge, Dörsjebro, Häljarp, Landskrona, Glumslöv, Rydebäck och Ramlösa) och omvänt.

- Första buss beräknas vara på plats i Lund C cirka 07:10.

- Första buss beräknas vara på plats i Helsingborg c cirka 06:35.

Gå till toppen