Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svenskarna allt nöjdare med EU

Svenskarna blir allt mer nöjda med EU-medlemskapet och hela 77 procent tycker att det är bra att Sverige är medlem i unionen, en ökning med nio procentenheter sedan maj. Det visar en ny undersökning från Eurobarometern.

Svenskarnas inställning till EU-medlemskapet är allt mer positivt. Arkivbild.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Siffran ligger en bra bit över EU-snittet som hamnade på 62 procent. Även på frågan om Sverige, på det hela taget, har tjänat på att gå med i EU svarade 73 procent av svenskarna ja. En ökning med sju procentenheter sedan i våras.
90 procent av de tillfrågade svenskarna ansåg att deras röst räknas i unionen, en ökning med 10 procentenheter sedan i maj. Motsvarande siffra för samtliga EU-länder var 48 procent. Opinionsundersökningen visar även att 61 procent av svenskarna på det hela taget är nöjda med hur demokratin fungerar inom EU, och endast 10 procent uppger att de skulle rösta för att lämna EU om en folkomröstning hölls i dag.
Enligt undersökningen är allt fler EU-medborgare medvetna om valet till Europaparlamentet 2019. I Sverige är medvetenheten hög, 63 procent av svenskarna uppgav att de är intresserade av valet och 59 procent svarade att det är mycket möjligt att de kommer att rösta. Motsvarande andel i EU är bara 31 procent.
Fakta

Eurobarometern

Eurobarometern publicerar opinionsundersökningar om EU-medborgarnas åsikter om Europeiska unionen på uppdrag av Europaparlamentet.

Den senaste undersökningen, EP Eurobarometer 90,1, genomfördes i samtliga 28 medlemsländer den 8-26 september 2018.

Totalt intervjuades 27474 personer i undersökningen, varav 1011 var svenskar.

Källa: Eurobarometern

Gå till toppen