Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

"Efterfråga på längdspår i Stockholmsområdet"

OS ska inte vara för dyrt att arrangera. Därför ska så få nya arenor byggas. Och de som byggs måste kunna användas långt efter spelen.

Svenska OS-kampanjens chef Richard Brisius talade när SOK hade presskonferens i Sofiatornet på Stockholms stadion.Bild: Claudio Bresciani/TT
Många OS-arrangemang i historien har kostat mer än de smakat. Men från och med vinter-OS 2026 ska riktlinjerna i Internationella olympiska kommitténs Agenda 2020 följas fullt ut. Då måste befintliga arenor användas i så stor grad som möjligt och nybyggena ha ett eftervärde på minst 35 år.
För Sveriges OS-kandidatur till vinterspelen 2026 innebär det att arrangemanget sprids ut. Stockholm är huvudort och övriga orter är Åre, Falun och lettiska Sigulda.
Det som behövs byggas nytt är en skidanläggning i Stockholm. Det finns två tänkbara ställen att förlägga anläggningen på, Hamra i Huddinge kommun och Gisslinge i Järfälla kommun.
– Det finns en efterfrågan på längdspår i Stockholmsområdet, som är världens största skidregion. Det finns ett skriande behov och det är många intressenter som vill vara med och stötta det här, säger kampanjchefen Richard Brisius.
Tanken är att OS-arrangören enbart bekostar det som är temporärt som läktare och mediecentrum.
Sveriges olympiska kommitté (SOK) vill också att en skridskoanläggning ska byggas, eftersom det finns ett stort behov av isytor i Stockholmsregionen. Var den i så fall ska byggas finns det flera alternativa platser för. Brisius säger att skälet till att ha flera olika tänkbara platser är för att få så låg risk för projektet som möjligt.
Därför finns det också flera tänkbara platser för en OS-by, där man ska använda redan befintliga bostäder, bostäder som det redan planeras för ska byggas. Tänkbara OS-byplatser är Järfälla, Huddinge och Flemingsberg.
Fakta

Tävlingsorter vid ett svenskt OS

Här ska OS i Stockholm avgöras 2026, enligt den nuvarande planen:

Stockholm:

Hammarbybacken: Parallellslalom (lag och eventuellt individuellt), eventuellt någon freestylegren (t ex puckelpist).

Stockholms stadion: Eventuellt big air (snowboard) och freestyle (hopp).

Tele2 Arena: Konståkning och short track.

Gubbängens bandyhall: Curling.

Globen: Ishockey.

Scaniarinken eller annan ishockeyhall i kranskommun: Ishockey.

Nybyggd arena i Hamra eller Gisslinge: Skidor och skidskytte.

Nybyggd arena (i kranskommun): Skridsko. Ett reservalternativ för skridsko är att bygga ett tak på Östermalms IP som har en skridskooval.

Åre: Alla övriga grenar i alpint, snowboard och freestyle.

Falun: Nordisk kombination och backhoppning.

Utanför Sverige, eventuellt Sigulda i Lettland: Bob, rodel och skeleton.

Gå till toppen