Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför gick gaslarmet på ESS

På onsdagskvällen ryckte räddningstjänsten ut till ESS efter ha larmats om ett gasutsläpp. Orsaken till larmet var en rutinåtgärd när fukt skulle tas bort i kylsystemet i samband med att byggnaden börjar tas i bruk.
– Det har inte funnits risk för någons hälsa, men vi ser allvarligt på det som har hänt, säger Julia Öberg, pressansvarig för ESS.

European Spallation Source, ESS, är under uppbyggnad på Brunnshög.Bild: Lars Brundin
Vid 18-tiden på onsdagskvällen fick räddningstjänsten ett larm om farligt gasutsläpp på ESS. Det var personal på ESS som larmade efter att ett lokalt larm gått igång i kylbyggnaden, där det mesta av anläggningens kylsystem finns.
– Under en rutinåtgärd där man tar bort fukt ur kylsystemet med hjälp av kvävgas gick ett larm. När kvävgasen har använts för det den ska, släpps den ut ur en ventil. Intill den här ventilen sitter ett låst skjul med utrustning och där finns en sensor som visar när syrenivån sjunker. Skjulet är litet och trångt och när det kommer mer kväve i omlopp i det märks det snabbt. Larmet går igång så fort en förändring sker utifrån hur det brukar vara, berättar Julia Öberg, pressansvarig på ESS.
Läs också Larm om farligt gasutsläpp på ESS
Delar av systemen i ESS-anläggningen håller på att tas i bruk och i samband med det utförs rutinåtgärder som annars sker med flera års mellanrum.
– Det är inte meningen att det ska gå ett larm varje gång så att vi får ta hit räddningstjänsten, men samtidigt är det positivt att larmsystemet fungerar.
Enligt Julia Öberg fanns ingen oro för någons hälsa, men brandbilar och ambulans kom till ESS efter larmet. Räddningstjänsten gjorde mätningar i byggnaden innan man lämnade platsen någon timme senare.
– När man fick stopp på läckan och vädrade ut rummet tystnade larmet. Eftersom gasen stängdes av och inga människor var påverkade fanns det inte något behov av räddningstjänst, säger Gustaf Sandell, inre befäl för Räddningstjänst Syd.
– Nu tittar vi på det här. Det ska inte behöva hända igen, säger Julia Öberg.
Gå till toppen