Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det behövs en beredskapszon runt ESS – men finns inget hinder för byggen

En olycka vid ESS skulle inte få lika svåra konsekvenser som vid ett kärnkraftverk eller ett lager för kärnbränsle. Därför behövs inget så kallat planeringsavstånd, men däremot att räddningstjänsten har en plan för området.

Strålsäkerhetsmyndigheten föreslår en 700 meter bred beredskapszon runt forskningsanläggningen ESS.
– Inom den zonen ska räddningstjänsten ha en plan för om något händer, men det är inte så att det är restriktioner inom området, förklarar Lunds stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning.
Strålsäkerhetsmyndigheten nämnder bland annat rutiner för varning av allmänheten och att det bör finnas en planering för att skyddsåtgärden inomhusvistelse ska kunna genomföras effektivt.
Området närmast ESS är planerat för forskning och verksamheter, inte bostäder. Lunds kommun har fortsatt med sina planer sedan ett regeringsbeslut i augusti med samma innebörd som dagens besked från Strålsäkerhetsmyndigheten.
Läs också Regeringen ger klartecken till Science village
– Detta är inget nytt, det är en sammanställning av det vi fick bekräftat i våras, säger Marcus Horning.
Strålsäkerhetsmyndigheten understryker i sitt pressmeddelande att en eventuell olycka vid ESS inte kräver samma säkerhetsföreskrifter som det finns runt kärnkraftverken och mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn.
”Vår bedömning är att det inte kan inträffa olyckor på ESS som motiverar utrymning av några områden i närheten av anläggningen”, skriver Anna Maria Blixt Buhr, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, i pressmeddelandet.
Gå till toppen