Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De vill kapsla in Svanes aula i nya gymnasiet

Låt arkitekten rita om så att Svaneskolans aula och John Wipps totalgestaltning ”Spectacolore” kan bevaras på plats. Det kräver Föreningen Gamla Lund i en av flera synpunkter på detaljplanen för Hedda Andersson-gymnasiet.

Arkitekt Bo Larsson, tidigare stadsarkitekt och bygglovschef Bengt Aronsson och Jan Torsten Ahlstrand, före detta chef för Skissernas museum, kräver att John Wipps konstverk bevaras på plats.Bild: Ingemar D Kristiansen
– 1968 började skolförvaltningen planera den nya skolan vid Svanevägen. John Wipp var känd för offentliga utsmyckningar, men föreslog att han istället skulle göra en totalgestaltning av aulan. Lund hade då lyckan att ha en mycket progressiv skoldirektör i KG Ljunghill. Han var kulturintresserad så en av premisserna var att aulan även skulle användas som teaterscen, berättar Jan Torsten Ahlstrand, tidigare chef för Skissernas museum där John Wipps skisser av ”Spectacolore” finns bevarade.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen