Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Hajpad Malmöstudio byter toppchef

Entreprenörsprofilen Anna Oscarsson tar över som vd för Malmöbolaget Topp, en design- och innovationsstudio som grundades för fem år sedan av en grupp tidigare Blackberry-anställda och bland annat har Samsung som viktig kund.

Anna Oscarsson tar över som vd för Malmöstudion Topp, som jobbar med design- och innovationsuppdrag för kunder runt om i världen.Bild: Pressbild
Topp har i dagsläget ett 30-tal anställda. De finns huvudsakligen vid huvudkontoret i Malmö, men på senare år har bolaget också öppnat kontor i Stockholm med två anställda och San Francisco med hittills en anställd.
Anna Oscarssons uppdrag som ny vd blir att få verksamheten att fortsätta växa, inte minst i Nordamerika.
– Asien har tidigare varit dominerande, men där jag ser att vi kommer att växa mest är i Nordamerika. När vi tittar på var det finns efterfrågan och var de köper tjänster i innovationsprojekt så ligger de mer i framkant än Europa och Sverige. Mycket ny teknik kommer också därifrån i det fält vi befinner oss inom, säger Anna Oscarsson och nämner bland annat AI och röststyrning som exempel.
Topp kombinerar kunnande inom design och innovation. På senare tid har bolaget allt oftare fått uppdrag i tidig fas som rör strategiska innovationsfrågor, enligt Anna Oscarsson, som har varit operativ chef på Topp de senaste två åren.
– Vi har jobbat med kunder i 60 olika industrier, så vi är experter på att ta hoppet från ett komplext problem till något konkret och att göra det snabbt, säger hon.
Den viktigaste kunden har hittills varit Samsung, men bolaget har även tunga kunder som Miele och Airbus i Europa samt HP och Ford i USA, uppger Anna Oscarsson.
Läs mer: Topp hittade formen för Samsungs nya smartklocka
Hennes företrädare som vd i bolaget, James Haliburton, fortsätter jobba för Topp i en roll som styrelseordförande och kommer att fokusera på dels strategiska partnerskap, dels fortsatt utveckling och licensiering av Topps prototypverktyg som i dag främst används internt i bolaget.
Anna Oscarsson är utbildad Kaospilot och har tidigare grundat Malmöbolaget Kvittar, som tog fram ett system för digital kvittohantering.
Fakta

Topplab AB

Nettoomsättning: 25,3 miljoner (21,0)

Resultat före skatt: 328.000 kronor (984.000 kronor).

Bolaget har brutet räkenskapsår, från juli till juni. Siffrorna avser 2016/17 (och jämförs med motsvarande period föregående år).

Läs mer: Ny Topp-chef vill göra sig överflödig
Läs mer: Malmöprofil blir chef på designstudio – och andra på nya jobb
Gå till toppen