Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Konsertprasslandet är bara ännu ett symptom

Alla verkar vilja kunna bli statsminister, men ingen vill lyssna på någon annan, skriver Christina Jacobsson, som tycker att incidenten på Malmö Live i förra veckan är ett tecken på en tydlig trend.Bild: Erik Simander/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Det som utspelade sig på Malmö Live under en konsert nyligen beskriver ett växande problem i vårt samhälle. Nämligen brist på hänsyn! Och i förlängningen ibland ännu värre saker.
Läs också Prasslarna kan strunta i att gå på konsert
Vett och etikett finns över huvud taget inte längre. Det har nästan helt försvunnit ur vår vokabulär och våra medvetanden. Oavsett vilken bakgrund, utbildning, uppgifter, arbete, eller ansvar man har.
Läs också Vem var det som prasslade?
Hänsyn och eget ansvar verkar stå långt ner på listan över goda egenskaper. Istället växer allt mer osannolika, oväntade och ibland helt knepiga beteenden fram.
Se på vuxnas beteende i trafiken, alla ska fram, samtidigt, och de flesta struntar totalt i riktad hastighetsbegränsning. Alla verkar vara ute i sista minuten!
Hundägare har också blivit mycket vanligare, men många utan adekvat kunskap om lydnad och handhavande. Många släpper till exempel sina hundar lösa var som helst och när som helst. Låter dem till exempel gå fram och hälsa
Läs också Prasslande påse orsakade slagsmål på klassisk konsert på Malmö live
Läs också Efter prasselbråket: Malmö Live inför slagsmålsförbud
Samverkan är också något som verkar ha fallit bort. Att kunna fungera i grupp och inte bara se till sitt eget. Men det hänger ihop med hänsyn.
Vad kan det bero på? Trots allt har de flesta av dagens vuxna och barn gått i någon form av förskola/skola i en grupprelaterad verksamhet. Så det måste vara något annat.
Jag tror att de flesta vet vad det beror på. Vi har i de flesta fallen fått det för bra. I många avseenden, men inte i alla. Att inte kunna ta goda intryck av andra, inte lyssna på andra, inte vilja lära sig av andra. Tro att man själv är störst, bäst och vackrast och sakna realistiskt tänkande kring sin egen förmåga. Det gör det ganska komplicerat att fungera med andra.
Se på beteendet hos många av dagens politiker. Alla verkar vilja kunna bli statsminister, men ingen vill lyssna på någon annan.

Christina Jacobsson

Gå till toppen