Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Anpassa vården till dem som har störst medicinska behov.”

Det är minst sagt orimligt att landstingen – och i förlängningen skattebetalarna – ska betala ut stora summor till bolag som Kry, Min Doktor och andra nätläkartjänster, skriver Herman Holm, överläkare i psykiatri i Malmö.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Flera nätläkartjänster berättar att de har 100 000-tals besök och att många kunder är mycket nöjda, skriver Herman Holm.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Joakim Wernberg, forskningsledare på Entreprenörskapsforum, anser att vården ska anpassas till ”den utveckling som entreprenörerna redan har påbörjat” (Aktuella frågor 14/10). Med entreprenörerna menas i detta sammanhang bolag som Kry, Min Doktor och andra nätläkartjänster.

Men vården ska anpassas till dem som har störst medicinska behov – och det är inte den kategorin som söker hjälp hos de nämnda bolagen. Om detta vittnar statistik från Region Jönköpings län där dessa bolag har sitt säte. Den vanligaste patienten hos dem är en person under 5 år som oftast har någon form av förkylning eller annan vanlig infektion.

Annons

Kry har nyligen fått kritik för en aggressiv marknadsföring under ropet ”Förkylningstider” och att det går att kontakta bolaget för rådgivning. Kry stoltserar med att den som ringer slipper tala med en sjuksköterska utan blir direkt kopplad till en läkare. För rådet, vid förkylning handlar det mest om råd, faktureras de landsting där uppringarna bor 650 kronor. Kostnader som ökat lavinartat. Flera av bolagen talar stolt om att de har 100 000-tals besök och att många av deras kunder är mycket nöjda.

Annons

Ett annat bolag, doktor.se, har nu en kampanj som vänder sig till alla som vill ha ”hjälp att bli av med överflödskilona”. Många i Sverige har dessa kilon. I annonsen står det att det finns risk för både diabetes och hjärtinfarkt och andra tråkigheter. Vi uppmanas att logga in hos doktor.se för att ”starta din resa mot ett hälsosammare liv”. Som bonus erbjuds de som vill komma igång med detta hälsosamma liv direkt en rabatt på 200 kronor på Mat.se – värdekoden för detta finns att hämta under erbjudandefliken på appen doktor.se.

Det är minst sagt orimligt att landstingen – och i förlängningen skattebetalarna – ska betala ut stora summor till bolag som Kry, Min Doktor och andra nätläkartjänster. De sysslar väldigt lite med högt prioriterade medicinska behov, till exempel äldre med multisjukdomar.

Ett annat bolag som Joakim Wernberg gör reklam för är Werlabs. Det använder sig av ”personliga data för att bygga kunskap om människors hälsa”. I stora annonskampanjer vill företaget få människor att lämna blodprov för att ”Testa hälsan innan ohälsan testar dig”. Att brett testa personer som inte har några sjukdomssymtom har ingen som helst vetenskapligt fastställd nytta. Annonseringen är tendentiös och väcker ångest – tänk om jag har cancer? Till skillnad från de andra bolag som Joakim Wernberg nämner betalar kunden hos Werlabs själv kostnaden. Sedan är det många, minst en av 20 vid sådana tester, som får uppsöka en vårdcentral beroende på ett falskt positivt värde och då blir det ofta en kostnad för skattebetalarna.Men största kostnaden är nog den oro som denna ur medicinsk synvinkel obefogade verksamhet sprider.

Annons

Annons

Joakim Wernberg anser att nätläkartjänsterna ”löser delar av vårdsystemets strukturella problem” och att den offentliga vården borde ha bolagen i fråga som rättesnöre och ”anpassas till den utveckling som entreprenörerna redan utvecklat”. Jag vet inte om Wernberg har USA som ett gott eller avskräckande exempel. Han refererar de ökade kostnaderna i USA. Men ett huvudsakligt skäl till att kostnaderna är så pass höga i USA är en efterfrågestyrd, privatfinansierad vård för dem som har råd att ha en försäkring. Tillsammans med Kry, Min Doktor och Werlab har Sverige startat färden mot liknande system.

Wernberg bemöter kritiker med att de ”motverkar utvecklingen” och borde betänka om det är ”förenligt med läkareden”. Förutom att ett sådant uttalande är oförskämt är det okunnigt. Väljer därför att avsluta med ett citat ur läkarförbundets etiska regler:

”Läkaren ska i sin gärning bidra till att medicinska resurser används på bästa sätt till gagn för patienterna.”

Herman Holm

Herman Holm är överläkare i psykiatri i Malmö.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy