Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Utredning visar: Brandman som slog ner berusad man handlade i nödvärn

Brandmannen slog ner den berusade mannen som hindrade släckningsarbetet på Gunnesbo. Men Räddningstjänsten utredning av händelsen visar att brandmannen handlade i nödvärn.

– Vi bedömer att hans agerande var fullt begripligt och att han agerade i nödvärn, säger Linda Kazmierczak, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Syd till Sveriges television.
Det var under en utryckning den 8 oktober som den berusade mannen attackerade brandmannen eftersom han ansåg att det tog för lång tid innan Räddningstjänsten kom till platsen. Bråket slutade med att brandmannen slog ner den berusade mannen med knytnävsslag.
Efteråt togs brandmannen ur tjänst och Räddningstjänsten lät utreda händelsen.
– Vi har kommit fram till att det inte finns några skäl till disciplinära åtgärder, säger Linda Kazmierczak, förbundsdirektör för Räddningstjänsten Syd till SVT.
Enligt Räddningstjänsten är det vanligt förekommande att de blir attackerade när de är ute på räddningsinsatser.
– Det är fruktansvärt att det ska behöva vara så. Sen är det olyckligt att det gick så långt. Den här situationen var unik i sig, ofta brukar vi kunna hantera hotfulla situationer utan att det behöver gå så långt att det leder till handgemäng, säger Linda Kazmierczak till SVT.
Gå till toppen