Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nybyggd trappa i tingsrätten fick spärras av direkt

I Lunds nya tingsrätt behandlas brott mot lagen.
Nu har rättens egen trappa fått rött ljus av myndigheterna.
Arbetsmiljöverket har inspekterat den och förbjudit att trappan används innan den åtgärdats. Annars får kommunen, som hyr lokalerna, betala ett vite på 50 000 kronor.

Trappan saknar räcke på den sida som vetter hitåt.Bild: Privat
I början av april gjordes en riskanalys av de nybyggda lokalerna och en handlingsplan. Därefter slog kommunens huvudskyddsombud Anders Söderberg fast att trappan mellan våningarna 5 och 6 skulle bli olämplig och farlig.
Vid kommunkontorets inflyttning i nya tingsrätten i september var dock just den trappan verklighet.
– Jag stängde den då och gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Anders Söderberg.
Vilka är problemen? Jo, trappan, som ligger i den del av tingsrättshuset som hyrs av kommunen, har byggts så att den saknar räcke på ena sidan.
– Dessutom flyter trappstegen ihop, så att säga. Man ser inte var ett trappsteg börjar och ett annat slutar. Personalen upplever det som obehagligt att gå där, förklarar Anders Söderberg.
Därefter har skyddsombuden fått en ritning på hur trappan ska kunna byggas om och bli säkrare. En ritning som man nu ska ta ställning till.
– Min bedömning är att om man sätter upp ett räcke och markerar trappstegen, så minimerar man riskerna för att något ska hända. Men tänk om arbetsgivaren hade presenterat ritningen mellan april och september, då hade hela besväret med Arbetsmiljöverket och hotet om vite på 50 000 kronor kunnat undvikas, säger Anders Söderberg.
Biträdande kommundirektör Carin Hillåker var närvarande när riskanalys och handlingsplan upprättades den 6 april.
– Därefter tog vi kontakt med Domstolsverket, som vi hyr av. Uppgiften vi då fick var att trappan är uppförd enligt Boverkets alla regler. Vi godtog detta och sa att vi hanterar det när vi flyttat in och själva kan bilda oss en uppfattning, säger Carin Hillåker.
Hon förklarar att hon efter inflyttningen kallade till skyddsrond med huvudskyddsombud, som därefter stängde av trappan och fick rätt av Arbetsmiljöverket. Som alltså har en annan uppfattning om trappsäkerhet än Boverket.
– Vi har ju inga egna mandat att gå in och bygga om i huset, vi är bara hyresgäster, säger Carin Hillåker, som menar att hon inte negligerat skyddsombudets synpunkter.
– Man kan alltid göra mera, men det var svårt för oss att agera innan vi flyttat in och själva sett trappan.
Det finns hiss och en annan trappa mellan våning 5 och 6, men för att komma dit måste personalen gå en omväg och ta sig igenom en låst dörr.
Gå till toppen