Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biskopens ratade hus blir modernt museum

I nästan ett år har förvandling pågått bakom Historiska museets stängda dörrar. Men den 1 december slås en helt ny dörr upp, genom en glassluss och en tydlig entré från Krafts torg. Nu blir museet mer publikt med barnverkstad och butik – och järnåldersföremålen slipper frysa.

Historiska museets biträdande chef Sofia Cinthio i utställningslokalen för medeltida kyrkliga föremål, som har stöld- och barnsäkrats och fått nya vita väggar och ny belysning.Bild: Lars Brundin
– Detta var aldrig avsett att vara ett museum. Tanken var att förse biskopen i Lund med en privatbostad. Det var anledningen till att man uppförde huset 1840-45. Sedan hände det otroliga 1845 att biskopen som tjatat så länge på att få flytta hit valde det vi kallar Biskopshuset istället, säger Per Karsten.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen