Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Längre liv med antiinflammatorisk kost

Att äta livsmedel som har en antiinflammatorisk effekt kan ge ett längre liv, visar en studie bland 70 000 svenskar. Forskarna hoppas att det kan leda till att människor sätter i sig mindre rött kött, chips och läsk. – Vi kan inte ändra våra gener, men vi kan ändra vår kost, säger professor Alicja Wolk.

Händer som tar potatischips ur en stor glasskål. Arkivbild.Bild: Christine Olsson / TT
Deltagarna, som bor i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, fick fylla en stor enkät där de bland annat fick svara på vad de åt och drack. Utifrån svaren, och med en hjälp av halterna av inflammationsämnet CRP i blodet från 3 500 av de kvinnliga studiedeltagarna, räknade forskarna ut en poäng i ett 16-gradigt antiinflammatoriskt kostindex, skriver Upsala Nya Tidning.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen