Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kateter glömdes i urinväg i sex månader

Katetern skulle sitta i 14 dagar. Efter ett halvår upptäcktes att den ännu var kvar. Nu anmäler Kävlinge kommun att händelsen hade kunnat leda till allvarlig vårdskada.

Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Det var i mars som en äldre person hamnade på ett korttidsboende som drivs av Kävlinge kommun. Personen kom från slutenvården och det framkom i överlämningen att hen hade en kateter i urinvägarna som skulle avlägsnas efter 14 dagar.
Inte förrän i mitten av september, alltså cirka ett halvår senare, upptäckter omvårdnadsansvarig sjuksköterska att patienten har en kateter i urinvägarna. Sjuksköterskan börjar söka information om den och det uppdagas då att katetern skulle ha tagits ut strax efter inskrivningen i mars.
Kävlinge kommun har nu gjort en Lex Mariaanmälan om händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Man skriver att personen hade kunnat drabbas av allvarlig vårdskada – som till exempel bestående inkontinens eller infektion. En konsekvens blev väsentligt ökad vårdbehov, men patienten har i dag inga men av händelsen.
Patienten själv trodde att katetern skulle vara kvar och uppges vara glad över att inte längre ha den.
I kommunens egen händelseanalys slår man fast att det är den mänskliga faktorn, brist på kompetens och dålig kommunikation som är orsakerna. Kävlinge kommun kommer nu att införa checklista, utbildning och förtydliga rutinerna för att det inte ska kunna hända igen.
Gå till toppen