Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal finns, men fortsatt oklart kring Limus

Framtiden är fortsatt osäker för musikskolan Limus med dess 400 elever.
Skolan måste kring årsskiftet lämna lokalerna på Svaneskolan på grund av det nya skolbygget där.
En lämplig lokal har hittats, men inget är spikat och en flytt innebär fyrdubblad hyra.

Blir det någon fortsättning för musikskolan Limus?Bild: Ingemar D Kristiansen
– Vi har runt 400 elever och 22 lärare. Det är en stor tyngd att ingen av oss vet hur det blir i januari, säger skolledaren Gabriele Katthän.
Limus har sagt preliminärt ”ja” till att flytta in i lokaler på Gernandtska lyckan i LKF:s bestånd. Men inget kontrakt är påskrivet. Lokalerna behöver anpassas för verksamheten och Gabriele Katthän väntar på besked om hur det går.
Svaneskolan ägs av kommunen och kommunens servicenämnd har nu också hjälpt till med att hitta nya lokaler åt Limus. Enligt Rebecka Kärrholm, stabschef på serviceförvaltningen, arbetar man nu så snabbt man kan med anpassningen på Gernandtska lyckan, ihop med LKF. Någon tidsprognos kan hon inte ge.
– Det här är lite mer komplicerat än man kan tro. Tekniska frågor ska redas ut, akustiker är inblandade och vi måste titta på det med både byggföretaget och LKF:s interna tekniker.
Hyresnivån för Gernandtska lyckan har landat på runt 365 000 kronor per år, fyra gånger mer än på Svane.
– Serviceförvaltningen har meddelat att vi kan få hyran nedsatt med 100 000 per år under två år, säger Gabriele Katthän.
– För att täcka hyreshöjningen krävs ändå en rejäl avgiftshöjning, och kanske vi måste bita ihop och acceptera det. Men vi hoppas fortfarande att kloka politiker och tjänstemän ser till att våra elever inte drabbas av detta.
Frågan om ekonomiskt stöd till Limus, med anledning av den avsevärt högre hyran, togs nyligen upp i kommunstyrelsen av Moderaterna, men styrelsen var oenig och inget stöd klubbades.
Enligt oppositionsrådet Christer Wallin (M) var tanken att se om det går att hjälpa Limus tillfälligt, tills den beslutade musikchecken införs. Målet är inte företagsstöd, utan att hjälpa enskilda med att betala musikundervisningen.
– Det är ju vi, kommunen, som satt dem i situationen att inte längre ha en lokal som de kan betala hyran för.
Kommunkontoret skrev i sin behandling av M-förslaget att kommunallagen förbjuder "individuellt riktat stöd till enskilda näringsidkare". Stöd kan ändå ges om synnerliga skäl finns, men kommunkontoret konstaterar att sådana skäl här saknas, eftersom det handlar om ett löpande stöd.
– Beloppet spelar egentligen ingen roll. Vi kan inte ge den typen av riktat stöd till näringsidkare. Dessutom finns ju inget slutligt, påskrivet hyresavtal, säger kommunjurist Jesper Jacobsson, som författat kommunkontorets tjänsteskrivelse.
Anders Almgren (S) kommunstyrelsens ordförande, som röstade emot stödet, betonar att hans parti inte har något intresse av att Limus uppskattade verksamhet avvecklas.
– Men kommunallagen medger inte att man ger ett löpande driftsstöd till privat verksamhet, då måste man också stötta en hel bransch, säger han.
Gå till toppen