Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt fall av mässlingen i Trelleborg visade sig vara falskt larm

Först dök ett fall i Malmö upp. Den personen misstänktes ha spridit smittan till Trelleborg. Ett befarat mässlingsutbrott i södra Skåne fick Region Skånes smittskyddsenhet att uppmana till vaksamhet. Särskilt hos personer som besökt simhallen i Trelleborg under de dagar den person som troddes varit smittad varit där.
Men det visade sig senare att smittan i Trelleborg var falskt larm.

I ett informationsbrev som har gick ut via Trelleborgs Sim uppmanade besökare som varit på badet mellan 11.30 och 14.00 på lördagen och 17.30–20.30 på måndagen att hålla extra koll på hälsoläget.Bild: Aline Lessner
För några veckor sedan sökte en person vård på en vårdcentral i Malmö. Personalen där fattade snabbt misstanke om att de hade med ett mässlingsfall att göra. Personer som riskerat bli exponerade för smitta erbjöds vaccination.
Läs också Falskt larm om mässlingspridning
Smittskyddsenheten skickade ut instruktioner till sjukvården, om att hålla utkik efter symtomen hög feber, torrhosta, utslag som börjar i ansiktet, irriterade och ljuskänsliga ögon.
Smittskyddsläkare Marianne Alanko Blomé förklarade varför organisationen reagerade med sådan kraft på ett mässlingsfall.
Läs också Bakgrund: Detta är mässling
– För att mässlingsviruset är ett av de mest smittsamma vi har. Det finns potential för stor spridning. Även om de allra flesta infektionerna förlöper milt finns viss risk för komplikationer och bestående men i värsta fall.
Lunginflammation är en ganska vanlig följdsjukdom, och i mycket ovanliga fall livshotande hjärninflammation.
Vaccinationstäckningen i Sverige är god, och i stort sett alla som fötts på 1960-talet eller tidigare har haft mässlingen som barnsjukdom. 1982 inleddes det svenska vaccinationsprogrammet mot mässlingen, påssjuka och röda hund.
Men i andra delar av världen är det sämre ställt med mässlingsvaccinering. Många som flyttat hit från andra länder saknar skydd.
Smittspårningen efter Malmöfallet ledde till ett nytt befarat fall. Genom att följa Malmöpersonens kontaktnät hittades ett misstänkt mässlingsfall till, i Trelleborg. Den personen har besökt simlektioner i Trelleborg den 13 och 15 oktober. Men det visade sig senare att Trelleborgsfallet inte rörde sig om mässling, utan en reaktion på en vaccination, skriver TT med hänvisning till Kristianstadsbladet.
I en simhall, precis som i andra allmänna utrymmen, finns extra stor risk för spridning av det luftburna viruset. I ett informationsbrev som gått ut via föreningen Trelleborgs Sim bad smittskyddsenheten simhallsbesökare som var där de aktuella dagarna att vara extra vaksamma.
– Man låter ringarna på vattnet nå ganska långt ut, då har man mycket större chans att fånga upp andra fall. Det visar på den rörlighet som finns i Skåne. Något som sker i Malmö kan mycket väl ge efterdyningar i närliggande städer, sa Marianne Alanko Blomé.
Ju tidigare de misstänkta fallen hittas desto större chans finns att hindra fortsatt spridning. Traditionell vaccinering är effektiv på den som nås inom tre dagar från misstänkt kontakt med en smittad. Under ytterligare tre dagar fungerar det som kallas humant immunglobulin – färdigproducerade antikroppar. Metoden går ut på att patienter intravenöst får de antikroppar som vaccinet skulle ha fått kroppen att producera själv, om mer tid hade funnits.
– Allt är en kapplöpning mot tiden, säger Marianne Alanko Blomé.
Viktigaste rådet till den som kan ha insjuknat i mässlingen är att inte ge sig ut i miljöer där andra riskerar att smittas.
– Vi vill att folk är uppmärksamma på symtom, att de håller sig hemma så att de inte sprider smittan vidare och kontaktar sjukvården. Man ska inte gå till sin vårdcentral eller till akuten och sätta sig i väntrummet, utan kontakta dem först så att man direkt kan få komma in på ett isoleringsrum.
Fakta

Toppnotering under 2013

Mässlingen är en mycket smittsam virussjukdom. Symtomen är hög feber, torrhosta, ljusskänslighet och utslag som först dyker upp i ansiktet och sedan sprider sig över bålen.

Den som en gång vaccinerat sig behöver inte fylla på med nya vaccinationer. Är man osäker på om man blivit vaccinerad som barn så kan vaccinet ges på alla vårdcentraler och vaccinationsmottagningar.

Under 2013 konstaterades 17 mässlingsfall i Skåne. 2015 insjuknade 13 i Skåne, flest i ett utbrott under maj där den som misstänks ha spridit smittan själv hade fått sjukdomen i Berlin.

De senaste tre åren har sjukdomen kunnat hållas under kontroll i Skåne, med ett enda fall under 2016 och fem under 2017. Hittills under 2018 har fyra fall konstaterats i Skåne.

Samtliga fem mässlingsfall under 2017 var tidigare ovaccinerade.

Gå till toppen