Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åtalad för Glumslövskokainet försatt på fri fot efter rättegången

En av de tre män som står åtalade för inblandningen i smugglingen av de 300 kilo rödfärgat kokain som hittades i Glumslöv har försatts på fri fot. Malmö tingsrätt fattade beslutet efter att rättegången mot männen avslutades på tisdagen.

Mannen som tingsrätten beslutat släppa är den 37-årige helsingborgare som stått åtalad för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.
37-åringen har inte misstänkts vara en del av själva smugglingen mellan Colombia och Sverige, utan enbart haft hantering av narkotikapartiet sedan det kom till Glumslöv i januari i år.
Läs också Ingen känns vid Glumslövskokainet – åtalade förnekar allt
Läs också Åklagaren kräver tio års fängelse för Glumslövskokainet
De två andra åtalade misstänks för både smuggling och hantering.
Eftersom 37-åringen varit misstänkt för ett försöksbrott behövde tingsrätten, efter begäran från mannens advokat Ulf Juhlin, pröva om det fanns särskilda skäl till att han skulle sitta häktad i väntan på dom.
– Jag har inte själv hört något från tingsrätten och har inte sett någon beslutsmotivering. Men min klient ringde mig i går kväll och berättade att han blivit släppt.
– Vad det betyder är tidigt att säga. Jag tycker att det finns saker som talar för en frikännande dom. Men det kan också vara så att tingsrätten redan nu kommit fram till att man i vart fall inte kommer döma honom till ett längre fängelsestraff, säger Ulf Juhlin.
Åklagaren Michael Hansson som åtalat de tre männen har yrkat på tio års fängelse för samtliga.
Läs också 300 kilo rödfärgat kokain skickades från Colombia till Glumslöv
Kokainet upptäcktes redan i Spanien. Men byttes ut när det kom till Malmö.
37-åringen greps den 31 januari i år i den lokal i Glumslöv dit det pulver som tullen bytt ut kokainet mot förts.
Han har berättat att han blivit kontaktad av en av de medåtalade och ombedd att utföra ett arbete. På platsen lastade han om pulvret. Men 37-åringen har uppgett att han inte förstått vad kartongerna med pulvret verkligen innehöll.
Gå till toppen