Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö får tillbaka ytterligare 18 miljoner kronor efter SFI-fusket

Nu är det klart. Utbildningsföretaget Astar betalar tillbaka 18 miljoner kronor till Malmö stad efter att ha fuskat med personalredovisningar.

Malmö stad har fått tillbaka totalt 32 miljoner kronor från två företag som fuskat med personalredovisningen.Bild: Emil Langvad
Läs också Malmö stad betalade 100 miljoner till sfi-fuskare
Det var i våras som Malmö stad först upptäckte att Astar hade fuskat med sin personalredovisning. Företaget fakturerade för fler lärare i svenska för invandrare, SFI, än de hade anställda, dessutom fanns det lärare som inte hade den utbildningsnivå som avtalet krävde.
Avtalet med Astar hävdes och cirka 700 elever och ett trettiotal medarbetare fick undervisning respektive jobb i kommunens SFI-organisation.
Malmö stad har också ställt krav på kompensation för personalfusket och under onsdagen nåddes en förlikning mellan de två parterna.
Avtalet innebär att Astar betalar tillbaka 18 miljoner kronor till Malmö stad.
I juni ingick Malmö stad en liknande förlikning med Hermods, som också fuskat med sin redovisning av SFI-lärare. Den förlikningen innebar att Malmö stad fick tillbaka 14 miljoner kronor.
– Jag är nöjd med att vi drivit fram förlikningar där företag som medvetet ägnat sig åt oegentligheter nu har fått göra rätt för sig. Vi har agerat kraftfullt och samstämmigt mot de aktuella bolagen och nu tagit tillbaka 32 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar,säger direktören för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Lars Rehnberg.
Nu bedrivs SFI-undervisningen främst i kommunal regi och på folkhögskolor.
– Redan första kvartalet 2019 räknar vi med att kön för de som väntat mer än tre månader ska vara borta säger Lars Rehnberg.
Gå till toppen