Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hanne-Vibeke Holst: "10 000 kommer att dö"

Det började som ett förslag till en tv-serie. I stället blev det en bok på över 800 sidor – och nu blir troligen "Som pesten" trots allt en tv-serie, i Sverige. – Jag har sålt rättigheterna, men jag kan inte berätta mer ännu, säger den danska författaren Hanne-Vibeke Holst till TT.

Författaren Hanne-Vibeke Holst är aktuell med sin nya bok "Som pesten" som handlar om världsomfattande pandemi.Bild: Claudio Bresciani/TT
Hon är tidigare läst och älskad i Sverige inte minst för trilogin "Kronprinsessan"/"Kungamordet"/"Drottningoffret", som också blev populära tv-serier. Den nya boken, "Som pesten", är en skakande skildring av hur en pandemi sprider sig över världen med hundratusentals dödsoffer som följd. Det är också en skildring av hur läkemedelsföretagen medvetet dröjer med att utveckla vaccin, eftersom det innebär att de kan tjäna mera pengar. Mycket av handlingen utspelas på WHO i Geneve.
– Jag har gjort massor med research, på alla områden, från biologi till storpolitik, säger Hanne-Vibeke Holst.
– Allt som allt tog det fyra år, från idé till färdig bok. Jag har verkligen jobbat intensivt i tre år, det första året var mer av förberedelser. När det gäller dansk politik kan jag mycket, men det var mycket annat som jag inte kunde något om.
I Sverige har boken över 800 sidor, i Danmark knappt 700 (kanske har Sverige längre ord). Men även den danska utgåvan är ju väldigt tjock, och Holst säger att det inte var meningen att boken skulle bli så omfattande.
– Två svenska tv-producenter vände sig till mig och frågade om jag ville utveckla en tv-serie som skulle utspelas i Geneve. Jag sade ja, jag ville ut i världen. Jag letade efter en historia som skulle kunna bli en serie, jag hittade en, men det blev i stället en bok, och det är därför den är så tjock, det var tänkt att bli en tio timmar lång tv-serie. Det är inte så att jag tycker det är stort att skriva långt, jag kunde bara inte göra den kortare.
Och nu kommer ”Som pesten” alltså att trots allt bli tv-serie. Holst säger med ett skratt:
– Jag kan bara säga att det finns krafter i Sverige som jobbar på det.
Hennes långa och omfattande research har gjort att hon är övertygad om att en världsomfattande pandemi kommer.
– Alla experter säger att det kommer att hända. Frågan är inte om, utan när. Och frågan är hur allvarligt det blir. Har vi tur, kommer den om tio år. På den tiden har vi kanske hunnit framställa ett universellt vaccin. Men om den kommer nu, eller om två månader, då har vi inget vaccin, och då kommer det att gå värre än det gör i min bok. En biolog och jag tog fram statistik, och den mest konservativa säger att på sex veckor kommer 10 000 att dö i Danmark, och 60–70 procent kommer att vara unga människor.
– Spanska sjukan härjade för 100 år sedan. Där dog mellan 50 och 100 miljoner, många fler än under första världskriget. Det sägs att en sådan pandemi kommer vart hundrade år. Du kan ju själv göra matten.
Fakta

Hanne-Vibeke Holst

Dansk författare och journalist, född 1959. Har skrivit allt från barnböcker till tv-manus.

Är i Sverige kanske framför allt känd för böckerna ”Kronprinsessan", "Kungamordet” och ”Drottningoffret” som blivit populära nordiska tv-serier.

Just nu aktuell med nya boken "Om pesten" – även den är tänkt att bli tv-serie.

Gå till toppen