Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marie Bonfils konst ger en fysisk upplevelse

Marie Bonfils, "The many faces of Eve"Bild: Galleri CC

Marie Bonfils

KONST. Liberté, Egalité Fragilité, Galleri CC, Malmöl, t o m 11/11.
Osäkerhet är utgångspunkt i angelägen konst. Men Marie Bonfils vill gå längre än så. Genom åren har hon använt sig av enklaste vardagliga material som rör, rep och textilier. Sådana som är lätta att känna igen, men hon har förvandlat dem till konstruktioner där varje tanke på föremålens bruksvärde har försvunnit.
Den skörhet och det förfall hon byggt in i sina installationer har paradoxalt nog fört med sig en nästan ömsint känsla, som uppstår då något är skadat och skört. Den inlevelsen är mycket fysisk. På CC möts jag av tre avbrutna valv som förgäves söker kontakt med varandra men konstruktionen har brutit samman. De släta gipsytorna ger intryck av vilsenhet. Nere i källaren hänger ett rött sammetsdraperi på en nätt stålkonstruktion. Det är upplyst som en scen som väntar på en entré. Det är märkligt hur den där sammeten gör mig osäker på min roll. Är det en ridå och på vilken sida befinner jag mig, ska jag betrakta eller bli betraktad? Den sköraste delen i utställningen är i ett rum med vitkaklade väggar, där Bonfils kletat fast leransikten som släpper taget och ramlar i golvet så fort de torkat; bräckligt som de sociala roller vi tvingas spela.
Bonfils installation utgår från osäkerheten. När allt brister och idealen kraschar får hon mig att känna lättnad. Hon ger mig positiva vibrationer. Ur sprickorna och skärvorna växer en närmast fysisk upplevelse av befrielse – ett rollspel som upphör – till något mer äkta.
Gå till toppen