Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Ny skivbutik startar i Malmö – fjärde gången för ägaren

Malmö har fått en ny skivbutik. När Bläddringscentralen nu öppnat på köpcentret Mitt Möllan är det fjärde gången som Michael Sjöland startar skivhandel i Malmö.

Michael Sjöland.Bild: Martin Monikander
Det finns eldsjälar som aldrig ger upp. I mitten på 90-talet drev Michael Sjöland och Ulrika Wenster kaféet, skivbutiken och livescenen Hos den blinda åsnan på Norregatan nära Caroli under 5–6 år. Efter några års uppehåll satsade Michael Sjöland på skivbutiken Donkey på Föreningsgatan. Den höll i mindre än ett år. För några år sen drog han och några vänner igång skivbutiken Då & Då vid S:t Knuts torg. Så varför bli förvånad när nu Michael Sjöland och frun Maria Borgström drar igång skivbutiken Bläddringscentralen i en lokal på köpcentret Mitt Möllan i Malmö?
– Det här är nog den gången jag känner mig tryggast i vad jag vill göra. Jag tror på det här med att finnas i ett alternativt köpcenter där du kan erbjudas saker som du egentligen inte måste ha. Du måste inte tatuera dig eller köpa fina trycksaker. Samma sak med skivor. Men det kan man ju unna sig, säger Michael Sjöland.
Michael Sjöland på Bläddringscentralen.Bild: Jonas Gillberg
Vad är skillnaden mellan Bläddringscentralen och dina tidigare butiker?
– Hos den blinda åsnan var ju mycket mer än en skivbutik. Donkey var egentligen den stora satsningen, men den byggde på att jag skulle ha ett friår vilket inte blev av. Så där fick jag ganska snabbt bestämma mig för att lägga ner. Då & Då var inte min idé, men de andra ville ha med mig. Det var mer på ploj. Idag har jag vuxna barn så det är ekonomiskt lättare att göra det nu.
– Men jag vet ju med mig att det här är en kamikazegrej. Det har ju kostat en del att sätta igång, men jag har fortfarande en tro att det kan bli lite rull på det. Fast jag går ju inte och tror att jag ska kunna ta ut någon lön, säger Michael Sjöland som har ett vardagsjobb på en fritidsgård i Malmö.
Bläddringscentralen ligger placerad bakom secondhandbutiken Beyond Retro på Mitt Möllan.Bild: Martin Monikander
På Bläddringscentralen kommer de att ha mestadels begagnade skivor, men även 20–30 helt nya album i ett fåtal exemplar.
– Det nya kommer att vara skivor som du inte hittar någon annanstans i Malmö. Det roligaste är ju att lyfta fram musik som folk inte hört och få dem att gå härifrån med årets bästa skiva, säger Michael Sjöland.
Tittar man bland de nya albumen hittar man artister som Richard Youngs, The Twelve Hour Foundation, Crayola Lectern och Eve Essex. Experimentellt, smalt och nyskapande.
– Skivbolag som Ghost Box, Polytechnic Youth och Castles & Space gör väldigt bra grejer. Flera av plattorna trycks i så få exemplar att de är slut innan de släpps. Det är kul om folk blir överraskade av att vi har en speciell skiva.
– Tanken är att vi ska ha ungefär dubbelt så många skivor som nu. Runt 1000–1500 skivor max. Man ska kunna komma in här och gå igenom alla begagnatskivorna. Inget ont om Neil Young eller Bob Dylan, men det hade varit roligare att inte ha det för det finns överallt. Jag har hellre djupet än bredden.
Bläddringscentralen.Bild: Jonas Gillberg
Varför namnet Bläddringscentralen?
– Det är alltid kul att bläddra i skivbackar. Det är ett väldigt förklarande och bra namn, säger Michael Sjöland.
Bläddringscentralen kommer att hålla öppet på torsdagar, fredagar och lördagar.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen