Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En rovfågel cirklar över texten

När Susanne Ringell lämnar sin formuleringsskicklighet kan hon nå en existentiell nivå, skriver Eva Ström.

Susanne Ringell

BOKEN. God morgon. Förlaget.

Med sitt koncisa, elaborerade språk har Susanne Ringell kallats en kortprosans mästare. I "God morgon", en relativt tunn liten bok med kortare prosastycken, befinner sig ett par på resa till en typisk turistort. Berövad det hemtama vardagslivet reflekterar diktjaget över sällskapsresans villkor med något av barnets naiva klarsyn, som sammanfaller med Ringells sofistikerade enkelhet i språket: ”I slutet av första Bortaveckan känner jag mig mera hemma i det kulissartade. Hemma i Drömspelet. Ett nytt hotell reser sig i rasande takt för mina ögon. Från min arbetsplats ser jag arbetarna. De är skickliga. Jag sitter på takterrassen och detta är Fagervik, Drömspelets Fagervik, Strindberg när han är som bäst. Jag brukar bo i Skamsund, därav det initiala – och kanske bestående främlingskapet här i Fagervik.”
Susanne Ringells språk är hennes största tillgång. Hon rör sig så lätt, så lätt över tillvarons grynnor och labyrinter. Det är lika elegant som en flädersorbet, som när ”solen lyser Turner över Themsen”. Jag kommer att tänka på signaturen Claque som också var en virtuos stilist med stor människokunskap.
Det bett jag kan sakna finns i novellen "Boa Morte" om en hund som ligger och dör på Madeira. Värdinnan är känd för sin extrema djurvänlighet. Nu finns lidandet mitt ibland gästerna på pensionatet. Den döende hunden blir en bild för allt pågående lidande som inte kan gömmas undan ens i turistparadiset, och är kanske också en Kristusgestalt. Klorna klipps på det döende djuret. ”Hornämnet i nagellämningarna på den stubbade gräsmattan kommer att överleva sitt ursprung, bli reliker som samlas in”, skriver Ringell.
Diktjaget låser ibland in sig för att slippa se hundens döende. Av hänsyn och av skam. Den lidande hunden har ett starkt hjärta och lever fortfarande när berättelsen är slut. Det blir också den som lever när bokens pärmar är hopslagna.
Det är svårt att med lätt hand röra vid svåra ting. När Ringell lämnar sin formuleringsskicklighet kan hon nå en existentiell nivå. Över texten cirklar då en rovfågel som också bär hem föda till sina duniga ungar. Det är dem Ringell ser som sina läsare.
Susanne Ringell är nominerad från Finland till Nordiska Rådets Litteraturpris 2018 med "God morgon".
Gå till toppen