Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Kent Werne: Ytterhögern i USA står i en lång antisemitisk tradition

Robert Bowers masskjutning i en synagoga i Pittsburgh i helgen ska inte ses som något överraskande. Antisemitismen har djupa rötter USA och Donald Trumps valseger har gett rörelsen en energikick, skriver Kent Werne.

Rabbinen Eli Wilansky tänder ljus för de som i lördags dödades i masskjutningen i en synagoga i Pittsburgh.Bild: Steph Chambers
I lördags klev Robert Bowers in i en synagoga i Pittsburgh och sköt ihjäl elva personer.
”Alla judar måste dö”, skrek han. Bowers inlägg i sociala medier skvallrar om en antisemitisk tankevärld där judarna betraktas som ”satans barn” och där den ”sionistiska ockupationsregeringen” (ZOG) påstås förinta vita genom att importera flyktingar.
”Jag kan inte sitta och se på när mitt folk slaktas”, skrev han på Gab – ett slags alternativ till Twitter och Facebook som på senare år blivit ett tillhåll för alt right-aktivister. Bowers verkar också ha radikaliserats i just den här nätmiljön, för att till sist gå från ord till handling.
Annars har attacker mot judar på senare år mest förknippats med radikal islamism, åtminstone i Europa. Men det är knappast överraskande att den dödligaste antisemitiska attacken i USA:s historia utförts av en vit nationalist.
Marschen i Charlottesville 2017, som slutade med ett terrordåd, samlade olika grenar av den amerikanska extremhögern. Ett av slagorden var ”judarna ska inte ersätta oss”. I täten gick den tidigare KKK-ledaren David Duke, som såg marschen som en vändpunkt.
Trumps valseger gav figurer som Duke en energikick. Men den nyväckta ytterhögern står samtidigt stadigt i en till stor del inhemsk antisemitisk tradition.
När industrimagnaten Henry Ford tryckte upp och spred hundratusentals exemplar av förfalskningen Sions Vises protokoll i början av 1920-talet, så var det i ett USA där judiska bankirer och socialister redan ansågs hota landet.
Medan nazisterna marscherade mot Förintelsen i Tyskland lyssnade miljontals amerikaner på radiopredikanter som utmålade Roosevelts New Deal och Stalins Sovjet som uppmarschen till den ”judiske antikrists” herravälde.
När Medborgarrättsrörelsen sedan tog strid för jämlikhet hävdade Ku Klux Klanledaren Eldon Edwards att de ”skötsamma negrerna” hade uppviglats av kommunister som sponsrades med ”judepengar”.
Och när medborgarrättslagarna klubbades antog vita rasister att judarna hade lagt beslag på staten. Så man tog till vapen. Många sökte sig snart till identitetskristendomen, trodde sig inbegripna i ett apokalyptiskt raskrig mot judarna – ”Satans barn”.
Under följande decennier spreds samtidigt vidlyftiga konspirationsteorier inom den bredare högern, om en tyrannisk New World Order, frambringad av ”globalisterna” – begrepp som bygger på gamla antisemitiska tankefigurer.
Dessa tankar fanns också i Bowers hjärna i lördags. Nu uppdaterade för en ny tid. Nu heter det att judarna, eller globalisterna, importerar muslimer och andra flyktingar för att undergräva nationen och bereda väg för en världsregering.
Ofta får den judiske finansmannen George Soros personifiera konspirationen. Inte bara i Soros gamla hemland Ungern, utan också i USA, där Trump och hans anhängare ständigt pekar ut Soros som finansiären bakom alltifrån Antifa till den senaste flyktingkaravanen från Centralamerika. Det var därför en av terroristen och Trumpanhängaren Cesar Sayoks rörbomber skickades till just Soros förra veckan.
Dagen efter att polisen grep Sayok i Florida öppnade Bowers eld i Pittsburgh.
Gå till toppen