Annons

Annons

Annons

Skjutningar i Malmö 2017

Bilderna räcker inte: frias från hot mot vittne

För dålig inspelning av påstådda hot, inga bevis för förföljelse och övervakningsbilder som inte visar vare sig hot eller våld, konstaterar domstolen. Och friar två män som anklagats för att ha pressat en tidigare skottskadad släkting.

Text

Annons

I början av juli 2017 blir en 28-årig man nerskjuten vid en restaurang på Rosengård i Malmö. Han träffas av tre skott, varav ett splittrar skelettet i ena armen.

Bakgrunden: en nio år gammal skuld till en släkting.

28-åringen överlever och kan peka ut en kusin som skytten. Rättegången mot honom hölls i januari i år. Det var under den processen som det påstådda hotet inträffade: två män – släkt med både skytten och den skjutne – möter upp 28-åringen när han är och äter på McDonalds i en paus.

Annons

Annons

Där blir han tillsagd att hålla tyst, alltså låta bli att vittna i rättssalen. Annars ska han bli skjuten. Så säger i alla fall 28-åringen i sin polisanmälan om saken,

Till stöd för hotet – övergrepp i rättssak – la åklagaren fram övervakningsbilder från restaurangen där man ser hur männen möts. 28-åringen lyckades dessutom spela in delar av samtalet.

Nu konstaterar Malmö tingsrätt att ljudkvaliteten på inspelningen är för dålig för att kunna döma någon till fängelse. Bilderna från övervakningskameran visar visserligen ett möte mellan männen.

Men det syns inget våld eller våldsamma åtbörder på bilderna. Att de två åtalade dyker upp på just den här restaurangen, ett par kilometer från tingsrätten, skulle också kunna vara en slump, enligt domen. De båda köpte ändå mat de fick med sig i påse.

Visserligen kan det ha varit obehagligt för 28-åringen att träffa anhöriga till skytten, menar rätten. Särskilt eftersom det i släkten diskuterats att betala pengar till honom som kompensation för skador och "rädda [skyttens namn] från ett långt fängelsestraff".

Sådana diskussioner är inte brottsliga, så länge man inte använder våld eller hot om våld. Båda männen frias därför från alla anklagelser.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan