Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark förbereder diplomatisk protest mot Iran

Danmark förbereder en diplomatisk protest mot Iran – och vill få med sig Sverige och andra EU-stater i en gemensam aktion. På tisdagen kallade Danmark hem sin ambassadör från Teheran.
Bakgrunden är att Iran misstänks förbereda ett attentat mot exiliranier i Ringsted – något som i september ledde till att Öresundsbron stängdes.

Trafiken på Öresundsbron låg nere den 28 september i samband med att dansk polis letade efter en iransk attentatsgrupp som misstänktes för att förbereda ett mord eller kidnappning.Bild: Johan Nilsson/TT
Det väckte stor uppmärksamhet när dansk polis stängde av Öresundsbron och en rad huvudvägar till och från Köpenhamn den 28 september. Enligt osäkra uppgifter skulle polisen förhindra någon typ av människorov.
Det hela slutade med att en svenskregistrerad Volvo V90 följdes hela vägen från Köpenhamn till Fyn – och när den väl påträffades visade den sig inte alls ha med det misstänkta människorovet att göra.
På tisdagen avslöjade den danska säkerhetspolisen PET bakgrunden till polisaktionen. Den nervositet som dansk polis gav uttryck för i september bygger på misstankar om att iransk underrättelsetjänst förberett ett attentat mot personer i Danmark.
Det är en grupp exiliranier med kopplingar till motståndsrörelsen Asmla (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) som står i centrum av misstankarna. Exiliranierna är för självständighet för den oljerika Khuzestan-regionen i sydvästra Iran. De bor alla i trakterna av Ringsted och har sedan en tid fått danskt polisskydd.
Iran ser Asmla som en terroristorganisation och tycks misstänka flera av de danska exiliranierna för terrorbrott. När Khuzestans huvudstad Ahvaz skakades av ett terrorangrepp mot en militärparad den 22 september kallades den danske ambassadören till iranska UD. Han fick veta att Iran kopplade samman attentatet, som kostade 29 personer livet, med Asmlas närvaro i Danmark.
Efter det mötet skärpte dansk polis skyddet kring ett hyreshus i Ringstedt där en av gruppens centrala personer bor.
– Detta är den sak som vi stod mitt i när vi den 28 september observerade en svensk Volvo som uppträdde misstänkt vid Asmla-ledarens bostad. Vi såg det som mycket sannolikt att man var på väg att iscensätta planerna. Bilen rörde sig på ett sätt som gjorde att vi fattade misstankar, sade PET-chefen Finn Borch Andersen på en presskonferens på tisdagen.
– Vi har att göra med en iransk underrättelseorganisation som planlägger ett attentat på dansk jord. Det är något vi under inga omständigheter kan acceptera, tillade han.
Även den danska regeringen ser attentatsplanerna som oacceptabla. Danmark kallar nu hem sin ambassadör från Teheran och förbereder en rad åtgärder mot Iran, bland annat någon form av diplomatiska sanktioner i samarbete med andra EU-länder.
– Möjliga ytterligare sanktioner mot Iran måste diskuteras i EU och kräver konsensus. Men för Danmark är hållningen klar. Vi ser gärna ytterligare sanktioner mot Iran, säger statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Danmark tänker ta upp saken under onsdagen vid ett EU-möte i Bryssel och vid ett nordiskt ministermöte i Oslo.
Efterforskningarna kring Irans attentatsplaner har gjorts i nära samarbete med svensk och norsk säkerhetspolis.
Säpo hjälpte till när en norsk medborgare med iransk bakgrund greps i Göteborg den 21 oktober, misstänkt för flyktingspionage och försök till mord. Mannen sitter nu frihetsberövad i Danmark, misstänkt för att på olika sätt ha bistått iransk underrättelsetjänst. Han ska med hjälp av kamera och andra attiraljer ha rekognoscerat för ett eventuellt mord eller kidnappning.
Också i Belgien, Nederländerna och Storbritannien har sympatisörer till Asmla känt av ett ökat hot från Iran. För ett år sedan sköts en ledande Asmla-aktivist till döds i Haag. I somras grep belgisk polis sex personer för att ha förberett ett attentat mot en grupp exiliranier.
Enligt Ardavan Khosnood, kriminolog vid Malmö universitet, kan Sverige bli måltavla för liknande dåd.
– Det finns ett stort iranskt samhälle i Sverige där en del av dem är aktiva motståndare till den islamiska regimen i Iran och utgör ett tydligt hot mot regimen, säger han.
Gå till toppen